Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Melcer Stenberg vann guldet

Melcer Stenberg tog årets guld i Svets-SM. Detta i konkurrens med elever från industritekniska programmets svetsinriktning. Finalen i Yrkes-SM (video här) hölls 23-25 april i Karlstad.

Melcer studsar upp på prispodiet i Tingvalla sportcenter i Karlstad. Han har precis korats till Sveriges bästa svetsare och glädjen går inte ta miste på. Under tävlingarna var Melcer den som var sist klar med sina uppgifter och utmärkte sig med väl planerat och tydligt organiserat arbete. Och uppenbarligen bar det frukt.

– Det känns otroligt bra, jag tror att jag vann på att jag tog det lite lugnare än de andra. Tävlingen har varit rolig och jag har lärt mig mycket, det har varit en bra erfarenhet, säger Melcer Stenberg.

Segern innebär att Melcer får representera Sverige i VM i Shanghai 2026 och EM 2027. Förutom medaljen, ära och blommor får Melcer med sig en ny svetshjälm hem, en vinst från svetstävlingarnas huvudsponsor Lincoln som även sponsrar med svetsmaskiner och tillsatsmaterial under tävlingarna.

– Vi ser ett stort värde i att vara med som partner till SM, EM och VM

Utan ny kompetens stannar branschen och vi vill göra vad vi kan för att lyfta svetsningen, säger Lincolns representant på plats Torgny Karlsson.

Rekordstort intresse

Tävlingarna har pågått under tre dagar i och hela 28189 personer besökte tävlingarna vilket är ett nytt rekord för arrangemanget.

– Det blev en fantastiskt fin tävling och ett väl utnyttjat tillfälle att visa upp yrket för många unga som ska göra sitt yrkesval. Detta är mycket viktigt för branschens framtid. Det är en stor apparat och det är många som stöttat med olika insatser. Det är mycket uppskattat av alla, inte minst mig själv. Det har varit väldigt roligt att vara en del av tävlingarna, säger Svetskommissionens vd Mathias Lundin.

Bråvallagymnasiet har haft elever med i finalen tidigare men har aldrig nått hela vägen fram, som bäst har de sedan tidigare ett silver.

– Melcer är en väldigt driven, nyfiken och lättlärd kille som hela tiden vill lära sig mer. Utbildningen som han går på heter Rörtekniker med svetscertifikat. Det är en spetsutbildning för dem som vill komma lite längre och vi jobbar hårt för att hålla hög kvalitet, säger Stefan Törnqvist, yrkeslärare och ansvarig för yrkeshögskoleutbildning på Bråvallagymnasiet.

Klar segrare

Samtliga finalister har gjort väldigt bra ifrån sig men efter sammanställningen så var Melcers seger ganska klar, han samlade ihop 15 poäng mer än tvåan Mille Holck. 97,42 mot tvåans 82,65. Filip Johansson på tredje plats fick ihop 79 poäng.

Under tävlingarna sa Melcer att han tror att jämnheten och att få bra poäng på alla delar är viktigt. Det visade sig stämma. Han toppade dessutom med att få tävlingens högsta poäng den mest betungande uppgiften - tryckkärlet.

– Tryckkärlet gick bra. Jag hade bra flyt hela vägen, säger Melcer Stenberg.

Nytt för i år var att hela industrigruppens tävlingar streamades vilket höjde pulsen ytterligare på redan stressade tävlande. Livestream och filmer hittar du här

– Vi har haft otroligt bra spridning på arrangemanget och vi får in rapporter från utbildningar ute i landet där hela klasser sett tävlingarna tillsammans, Nu har vi klippt ner materialet så att det finns på Youtube i ett enklare format för de som vill kolla i efterhand, säger Jens Nyström, kommunikationsansvarig på Svetskommissionen.

-------

Sammanlagt 30 personer ställde upp i uttagningstävlingarna som anordnades av Bråvallagymnasiet i Norrköping, Strömbackagymnasiet i Piteå och Bessemerskolan i Sandviken.

SM-finalisterna 2024

Jacob Örnberg från Kungsmadskolan/Volvo

Melcer Stenberg från Bråvallgymnasiet

Hampus Nordenberg från Bessemerskolan

Filip Johansson från Strömbackaskolan

Mille Holck från Bessemerskolan

Jesper Stenlund från Strömbackaskolan

Länkar (externa)

Industriarbetsgivarna

Teknikföretagen

Worldskills

Yrkes-SM

Vill du komma i kontakt med tävlande? Kontakta Jens

PS. Jacob Liw, förre SM-vinnaren (Bessemerskolan/Enerco) ligger i träning för sitt deltagande i VM i Lyon, Frankrike den 10-15 september!

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se