Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.
Den 20 mars 2025 släpptes Statens haverikommissions slutrapport om branden på Oceana i februari 2024. Fokus på presskonferensen låg på brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, som grundorsak till den förödande branden.
Bristande systematiskt arbetsmiljöarbete är ett övergripande problem enligt vad som framkommit och det finns många detaljer att läsa om detta i slutrapporten. Svetskommissionen vill här addera några synpunkter om den specifika svetsmetoden som berörs och hur risken för brand kan minimeras. Svetskommissionen lämnade sina synpunkter till Statens haverikommission under utredningens gång och har tidigare kommenterat delrapporten.
Den direkta orsaken till branden tros vara en felaktigt monterad elmuff som överhettades. I detaljerna i rapporten framgår att svetsarna, eller ”montörerna” saknade utbildning inom elmuffsvetsning. Att svetsarna ses som montörer och elmuffsvetsning ses som en enkel svetsmetod är en del av problemet. Värt att notera är att de mer erfarna företagen som tillfrågades inte åtog sig jobbet på grund av dess komplexitet - högt upp i luften, tunga komponenter och relativt hög precision.
Svetskommissionens tolkning är att arbetet genom ett bättre fungerande arbetsmiljöarbete borde klassats som ett hett arbete som ska riskbedömas. Riskbedömningen borde bland annat resulterat i åtgärder för riskminimering, som att en utbildad svetsare ska utföra arbetet. En utbildad svetsare hade sannolikt inte startat svetsaggregatet med de stora glapp mellan rören som enligt utredningen troligen förelåg. Svetskommissionen som står bakom och kvalitetssäkrar EPW-utbildningarna i Sverige anser att alla som svetsar plast ska ha ett EPW-certifikat i bagaget. Innehavare av EPW-certifikat inom elmuffsvetsning har lärt sig hur man säkert och korrekt monterar och svetsar en elmuff.
Statens haverikommissions rapport pekar på bristande kunskap inom branschen om vad som definieras som heta arbeten. Svetskommissionen är enig i denna slutsats och har tillsammans med EPW-utbildarna i Sverige valt att utöka risk- och arbetsmiljödelen av EPW-utbildningen till att omfatta en kort introduktion och diskussion om heta arbeten, för att sprida medvetenheten till de som kommer utföra svetsarbeten.
Svetsning, i såväl metall som plast, är till sin natur i de flesta fall heta arbeten, och det finns ingen anledning att se på elmuffsvetsning som en särdeles farlig eller svår metod i jämförelse med andra svetsmetoder. Däremot ska man heller inte se det som en ovanligt enkel metod. Som för andra svetsmetoder ska man ha rätt kompetens för jobbet och inte underskatta arbetets komplexitet och risker.
Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.
1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen
Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›
Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm
Telefon, växel:
08-120 304 00
E-post:
info@svets.se
Svetskommissionen Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm Tel: 08-120 304 00 E-post: info@svets.se
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan.
Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.