Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Välkommen till oss Marie Allvar Kärrbrant

Vi har en ny kollega! Marie Allvar Kärrbrant jobbar på Svetskommissionen som teknikansvarig från och med 5 september.

Marie är IWE och civilingenjör och kommer närmast från företaget SWEP International AB i Landskrona.

- Jag läste maskin och konstruktion på KTH och hade egentligen ingen tanke på att läsa svets. Att det ändå blev så är en slump. Jag hade glömt lunchen samtidigt som Svetskommissionen och KTH hade ett informationsmöte där de bjöd på en lunchmacka så jag tänkte att jag går dit, om inte annat för att slippa gå hungrig, säger Marie.

Mötet var mycket intressantare än vad hon var förberedd på och det slutade med att hon läste samtliga svetskurser parallellt med sin civilingenjörsutbildning (2007-2012).

- Svets är kul och det är verkligen ett brett ämne. Examinationsarbetet gjorde jag senare på Swerim där jag hade Joakim Hedegård och Kjell-Arne Persson som handledare. Det handlar om båglödning med CMT. Jag blev sedan kvar på Swerim fram till 2016, säger Marie.

Därefter tog Marie arbete på Scanias då helt nya karossfabrik i Oskarshamn.

- Jag var anställd som svetsspecialist inom produktionsteknikgruppen och fick arbeta en hel del med svets- och lödprocesserna i det nya flödet. Jobbet handlade mycket om punktsvetsning och laser och att programmera in rätt processer i våra robotar, säger Marie.

2018 blev Marie mammaledig och under ledigheten flyttade hon till Skåne. Året efter blev hon headhuntad till SWEP. De sökte en processingenjör som kunde lödning.

- Tanken var att jag skulle utveckla och hålla koll på lödningen av företagets plattvärmeväxlare men coronapandemin satte hinder för en hel del av det arbetet. I stället fokuserade jag bland annat på regelefterlevnad och standarder – till exempel tryckkärldirektiven, säger Marie.

På Svetskommissionen är hon anställd som teknikansvarig och kommer att ha uppgifter både inom ANB och i FoU-projekt.

- Jag har bra inblick i industrin och jag vill gärna använda min roll på Svetskommissionen till att vara med och minska glappet mellan akademin och industrin, säger Marie.

Svets- och fogningsbranschen är onödigt traditionsbunden och till viss del beror det kanske på att information och kunskap inte når dem som ska utföra arbetet tror Marie.

- Att sprida information och vara med och hjälpa företag i branschen hur man arbetar mer systematiskt och noggrant, det ser jag som lockande, säger Marie.

Marie kommer att ha sin arbetsort i Häljarp.

Fakta:

Namn: Marie Allvar Kärrbrant

Ålder: 36 år

Familj: Min man och två barn, ett och tre år

Bor: Häljarp utanför Landskrona

Kontakta Marie: marie.allvar@svets.se Telefon 08-120 30 409 Mobil 073-453 16 53.

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se