Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

För dig som erbjuder en yrkesintroduktionsanställning

Som arbetsgivare får du får möjlighet att lära upp en person till att bli den anställda som du saknar, fylla platsen efter den specialistkompetens som kanske är på väg i pension eller som ni behöver flera av.

Du slipper att betala arbetsgivaravgift och får betalt för de timmar du lägger ner på utbildning under första året. Dessutom får du ett helt år på dig att lära känna din nya kollega och om ni inte hinner i mål finns möjligheten att ansöka om en förlängningsperiod på ytterligare 12 månader. Kraven är dock att företaget är anslutet till ett kollektivavtal eller har ett hängavtal till ett sådant. Mer om detta hittar du här.

Handledning och utbildningsplan vid yrkesintroduktion

När du anställer med yrkesintroduktion behöver du och den anställda tillsammans göra upp en plan för hur utbildningen ska läggas upp. Det är även bra att fundera kring handledning på arbetsplatsen så att anställningen blir värdefull för båda.

Vad ska en utbildningsplan innehålla?

  • Utbildningens och handledningens innehåll och omfattning.
  • Målet med utbildningen och handledningen.
  • Vem som ska vara handledare för den anställda på arbetsplatsen.

Anställningen ska innehålla minst 15 procent av handledning och utbildning och som mest täcka 25 procent av arbetstiden. Ni väljer tillsammans hur ni vill fördela tiden i utbildningsplanen. Om ni vill veta mer om hur det brukar se ut i olika branscher kan du alltid vända dig till din arbetsgivarorganisation.

När utbildningsplanen är gjord kommer facket att se över den och ta hänsyn till branschens riktlinjer.

Ändringar i planen?

Om du vill ändra planen när anställningen är påbörjad, skickar du in en ny ansökan och bifogar den nya utbildningsplanen. Facket ser över den och vi tar ett nytt beslut om din ansökan.

Läs mer

PDF

Senast ändrad av: Mathias Lundin

 


Bli medlem

Ett medlemskap i Svetskommissionen säkrar era möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se