Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Yrkes-SM/VM

Gruppen för industrins yrkestävlingar kommer att anordna en tävling för de som blev kvalificerade från uttagningstävlingara.

20-23 avgörs äntligen Svets-SM 2020 på Epic i Växjö efter en lång tid av restriktioner som omöjliggjort tävlingen. Studenterna som kvalade redan 2019 är numera i yrkeslivet men en vinnare ska likväl utses. Fem av de åtta som gick vidare i kvalet 2019 gör upp om titeln i tävlingen, som denna gång har ett mindre och annorlunda format än tidigare år.

Deltagarna är:
Jakob Åberg och Daniel Isaksson, Bessemer
Linus Stenberg och Malte Holm, Piteå
Lucas Liljeblad, Norrköping

----

Yrkes-SM är en tävling i yrkesskicklighet. Tävlingen anordnas för att öka intresset för olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Yrkes-SM bidrar samtidigt till en positiv utveckling av branscherna, kvaliteten höjs och tekniker vässas.

Hur sker uttagningarna?

Olika branscher arbetar på olika sätt men ofta kvalar man in genom lokala och regionala deltävlingar arrangerade av respektive branschorganisation eller yrkesnämnd. Som svetsare kvalar man in genom en uttagningstävling.

​När sker det?

Tävlingarna sker i två steg. Första steget är att anmäla sig till uttagningstävling på någon av de tre orterna. Inbjudan skickas ut i oktober/november och läggs därmed också ut på denna sida. Uttagningstävlingarna sker första kvartalet jämna år. Yrkes SM sker april/maj jämna år, EM under hösten jämna år och VM udda år.

​Vem får tävla?

Ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning i ett representerat yrke, som är högst 22 år när VM äger rum. Självklart är svetsaryrket representerat!

Hur många deltar?

Cirka 200 tjejer och killar tävlar i SM men flera tusen har genomgått kvaltävlingarna.

Vilka yrken tävlar man i?

På Yrkes-SM finns, förutom svetsare, yrken representerade från bygg, design, industri, it, service och tekniksektorn. Exempel på yrken är florister, bagare, industrielektriker och webbdesigners.

Vem bestämmer tävlingsmomenten?

Respektive branschorganisation/yrkesnämnd. För svetsning innebär det Svetskommissionen, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Ekbackeskolan i Osby, Svenska Elektrod och Lincoln Electric.

I varje yrke finns flera tävlingsmoment av varierande svårighetsgrad. Uppgifterna ska vara likvärdiga uppgifterna i det verkliga arbetslivet.). I inbjudan står vilka tävlingsuppgifter man ska behärska, men deltagarna får inte veta exakt vilka uppgifter ännu! 

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Kontakt Yrkes-SM/VM

Om du vill veta mer om projektet, ta kontakt med Peter Norman tel: 08-120 304 03.

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se