Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Nyheter

 • 2020-09-29
  Är svetsingenjör något för dig?
  Vill du bli en - eller har du behov av - en svetsingenjör? Framtiden som svetsingenjör ser ljus ut. Just nu är efterfrågan på svetsingenjörer mycket större än tillgången.
  Utbildningen till internationell svetsingenjör i Sverige sker på KTH genom ett samarbete mellan Svetskommissionen, Swerim och KTH. Utbildningen är en del av ett mastersprogram vid Institutionen för Industriell Produktion. Kolla in våra utbildningssidor! Där hittar du information om allt från inträdeskrav till framtida arbetsmarknad.Ansök senast 20 november 2020.IWEIWTSvetskommissionen erbjuder även ett antal sponsorpaket för er som vill vara med och rädda kompetensförsörjningen till branschen. Det är en möjlighet att tidigt få träffa framtidens svetsingenjörer och presentera just ert företag.Vi hoppas att ni vill vara med och stödja svensk industri och väljer att bli sponsorföretag för svetsingenjörsutbildningen på KTH. I sponsorpaketet ingår även att ditt företag har möjligheten att skicka en elev på utbildningen med 10 till 25 procent rabatt beroende på sponsornivå.
  Läs mer
 • 2020-09-14
  Förlängning av intygs giltighet med anledning av Covid-19
  I ett ställningstagande (”position statement”) från ISO/TC 44/SC 11 i somras anges att:
  På grund av COVID-19-utbrottet kan förlängning och bekräftelse av kvalifikationer för svetspersonal förlängas med ytterligare tre månader utöver vad som tillåts av ISO 9606-serien och ISO 14732 under följande villkor:
  • ett anställningsavbrott resulterade i att kvalificeringsperioden har överskridits
  • kvalificeringen var giltig vid tidpunkten för anställningsavbrottet
  • det har inte varit möjligt att förlänga eller bekräfta kvalifikationer på grund av att granskning/provning är tillgänglig
  Implementeringen av detta uttalande sker efter ISO:s medlemsorgans och relevanta granskares gottfinnande. Utgångsdatumet för detta utlåtande togs bort efter sommaren och gäller på obestämd framtid i händelse av framtida nedstängningar.Utlåtandet, vars tillämpning är frivillig, innebär alltså att man kan tillämpa tre extra månader om intyg, i händelse av till exempel nedstängning, löper ut med avseende på bekräftelse eller förlänging.För "granskare", se även www.svets.se/granskare.Mathias Lundin
  Läs mer
 • 2020-09-14
  Svetslärarmötet 2021
  Svetslärarmöte (SLM) fyller 40 år och det kommer vi att fira. Vinterns viktigaste mötesplats och utbildning för alla lärare, företagare och andra som intresserar sig för svetsning.
  Ta chansen till att mingla och träffas. Svetskommissionen och Svetstekniska föreningen anordnar årligen Svetslärarmötet i syfte att ge svetslärarna och personer i svetsande och utbildande verksamhet den utbildning som krävs för att hålla sina kunskaper aktuella. Tack vara stöd från våra samarbetspartners är genomförandet möjligt.Planera in 7 och 8 januari i Stockholm så återkommer vi inom kort med mer information kring 2021 års evenemang och en presentation av programmet. Intressanta föreläsningar och ännu mer tid för mingel och möten utlovas! Vi startar dag ett med registrering och kaffe vid 9.30 och avslutar senast klockan 15.00 på fredagen dag två.
  Läs mer
 • 2020-09-14
  Spara datumet 14-15 april
  Nu är det tid att göra plats i kalendern för fogningsdagarna 2021. I år kommer dagarna förläggas till Eskilstuna och temat vara svetsautomation, digitalisering och ny teknik.
  Programmet för 2021-års fogningsdagar erbjuder många intressanta föreläsningar och talare (programmet är under bearbetning) och vi planerar även för en minimässa likt den i Trollhättan 2019. Fogningsdagarna 2021 i Eskilstuna kommer att ha tema svetsautomation, digitalisering och ny teknik. Björn Langebeck från Tillväxtverket är moderatorAndra dagen i programmet kommer vi att fokusera på nätverkande och teknikutbyte för svetsautomation. Vi kommer att erbjuda konkreta lösningar och information som är direkt applicerbar i en verksamhet. Genom Robotlyftet kommer det även att på plats finnas möjlighet till rådgivning/uppstart till en förutsättningsstudie för att utveckla verksamheten.Du kan välja att delta på hela evenemanget eller endast en av dagarna. Svetskommissionens årsmöte för medlemmar hålls den 14 april på förmiddagen. Den gemensamma middagen genomförs på kvällen den 14 april och i samband med denna håller Svetstekniska föreningen sin årsstämma.Mer information om programmet och praktiska detaljer samt om hur du anmäler dig kommer vi att delge framöver.Mer info hittar du här.
  Läs mer
 • 2020-09-14
  Framtidssäkra med IWSD
  Nu finns möjlighet att gå kursen Internationell Svetskonstruktör, IWSD.
  I det rådande läge är det ett bra tillfälle att höja kompetensen och företagets förmåga. Detta för att stå starka när coronapandemins konsekvenser för marknaden släpper. Nu erbjuds en IWSD-utbildning inom ett område där behovet är stort. Höga krav på produktkvalitet och snabbhet i produktframtagning blir en allt viktigare konkurrensfaktor. Diplomerade IWE, IWT och IWS har rabatt på kursavgiften.Läs mer här.Övriga utbildningar inom svets och fogningsteknik, se www.svets.se/utbildning
  Läs mer
 • 2020-09-07
  Investera i ny kunskap
  Ett sätt att komma stärkt ur en prövande tid är genom att framtidssäkra.
  Att se över
  din och firmans kompetens är ett steg på vägen.
  Vi ger en kurs för personer som arbetar med svetsade konstruktioner. Kursen syftar till att ge en säkrare produkt med högre kvalitet som generar en ökad lönsamhet.

  Det är kostsamt, avancerat och ibland omöjligt att i efterhand rätta till felaktigt utförda svetsar. Att göra fel kan innebära kostsamma projektförseningar och i värsta fall resultera i allvarliga olyckor och tillbud. Dessutom har ökade kvalitetskrav inneburit att kraven på teoretiska kunskaper ökar ytterligare.Att arbeta med svetsade konstruktioner innebär att man kan materiallära, tolkning av ritningsunderlag, tillverkningsunderlag, och standarder för att kunna förbereda och sammanfoga olika material med någon av alla svetsmetoder som finns på marknaden.En korrekt konstruerad produkt med rätt ritningsunderlag ger stora fördelar i produktionscykeln.Läs mer och anmäl dig här
  Läs mer
 • 2020-07-08
  Välkommen på webbseminarium om utbildningen till svetsingenjör!
  Är du ingenjör och sugen på att gå vidare? Vill du komma ut på en riktigt bra arbetsmarknad? Behöver ditt företag förstärka svetskompetensen? Välkommen till vårt frukostseminarium 17 september för att höra mer om möjligheterna.
  Medverkar gör Joakim Hedegård och David Franklin från Swerim och Mathias Lundin och Jonas Saarimäki från Svetskommissionen.Läs mer och anmäl dig här, så skickar vi länken senast dagen innan.
  Läs mer
 • 2020-06-17
  Lästips till hängmattan
  Svetsen finns nu digitalt, som gjord att njuta av i hängmattan, och vi vill därför sprida några lästips. Du som redan får tidningen på papper kan lätt skaffa ett konto för att läsa den digitalt. Om du inte har tidningen kan du skaffa en prenumeration här.
  Vår VD Mathias Lundin vill tipsa om en artikel om yrkesintroduktion, ett projekt för att få in fler människor i svetsbranschen. Är du arbetssökande och vill lära dig ett nytt yrke? Eller vill du anställa någon som står utanför arbetsmarknaden? Läs artikeln här.
  Det är viktigt att belysa värdet av ett kontinuerligt kvalitetsarbete. Läs Tomas Tränkners artikel om just det. // Peter Norman, tekniksekreterareEftersom jag ser att många tjejer/kvinnor utbildar sig till svetsare tycker jag att den här artikeln i senaste numret är intressant att lyfta. Läs om gravida svetsare här. // Marie-Louise Enerlöv, utbildningsadministratörEn artikel jag vill tipsa om är "Ventilation vid svetsning". Ämnet är alltid lika viktigt och aktuellt, och tack vare Mathias Helgesson på Esab får vi här en ordentlig genomgång. Läs om ventilation här. // Sonja di Gleria, chefredaktörJag tipsar om en artikel om simulering från Swerim. Additiv tillverkning är en mycket spännande och lovande teknik där numeriska simuleringar definitivt bidrar till vidare utveckling. Lär dig mer om additiv tillverkning här. // Åsa Malmqvist, marknadsansvarig på Svetskommissionen
  Allt som har att göra med svetsdefekter är intressant och jag rekommenderar att läsa alla fem delar i serien. Här är den femte fristående delen. // Etienne Bonnaud, specialist på numerisk analys och simulering hos Swerim AB
  Läs mer
 • 2020-04-29
  Tjuvstart!
  Papperstidningen kommer inte i din brevlåda förrän 8 maj, men redan nu kan du läsa tidningen på nätet och i din app. Vi skriver om utmattning, strömkällor, förhöjd arbetstemperatur och mycket annat.
  Du som får papperstidningen registrerar ditt konto här. När du registrerat dig kan du förutom det senaste numret läsa tidningen tio år tillbaka i tiden. Sök på ditt älsklingsämne så får du direkt upp allt vi publicerat om det. Eller sök på din favoritskribent.Läs tidningen på www.svetsen.se.
  Läs mer
 • 2020-04-15
  Nytt datum för Yrkes-EM
  Nu är det klart att Yrkes-EM går av stapeln 6-10 januari 2021!
  Vi försöker att se det positiva med att tävlingen skjuts upp - det ger våra tävlanden och experter mer tid att lägga på förberedelser och träning!Läs mer om evenemanget här.
  Läs mer
 • 2020-04-14
  Mejlvirus
  Du som fått mejl från Peter Norman på Svetskommissionen den 10 april - bara radera det. Mejlet ska ha skickats mellan 15 och 16 på långfredagen. Någon har tagit sig in på hans konto och mejlat till personer i hans adressbok.
  Läs mer
 • 2020-04-02
  Lästips!
  Svetsen har just blivit digital och vi vill därför sprida några lästips. Du som redan får tidningen på papper kan lätt skaffa ett konto för att läsa den digitalt. Om du inte har tidningen kan du skaffa en prenumeration här.
  Vår VD Mathias Lundin vill tipsa om en artikel om yrkesintroduktion, ett projekt för att få in fler människor i svetsbranschen. Är du arbetssökande och vill lära dig ett nytt yrke? Eller vill du anställa någon som står utanför arbetsmarknaden? Läs artikeln här.
  Det är viktigt att belysa värdet av ett kontinuerligt kvalitetsarbete. Läs Tomas Tränkners artikel om just det. // Peter Norman, tekniksekreterareEftersom jag ser att många tjejer/kvinnor utbildar sig till svetsare tycker jag att den här artikeln i senaste numret är intressant att lyfta. Läs om gravida svetsare här. // Marie-Louise Enerlöv, utbildningsadministratörEn artikel jag vill tipsa om är "Ventilation vid svetsning". Ämnet är alltid lika viktigt och aktuellt, och tack vare Mathias Helgesson på Esab får vi här en ordentlig genomgång. Läs om ventilation här. // Sonja di Gleria, chefredaktörJag tipsar om en artikel om simulering från Swerim. Additiv tillverkning är en mycket spännande och lovande teknik där numeriska simuleringar definitivt bidrar till vidare utveckling. Lär dig mer om additiv tillverkning här. // Åsa Malmqvist, marknadsansvarig på Svetskommissionen
  Allt som har att göra med svetsdefekter är intressant och jag rekommenderar att läsa alla fem delar i serien. Här är den femte fristående delen. // Etienne Bonnaud, specialist på numerisk analys och simulering hos Swerim AB
  Läs mer
 • 2020-03-19
  Det finns ljuspunkter!
  Det är en tung period vi går igenom, men då lyser undantagen desto starkare.
  Ett fint initiativ kommer från Veldi Kompetens, som arbetar med svetsutbildning. Roger Psajd, VD, förklarar: ”Det är viktigt att alla hjälps åt för att branschen ska stå starkare när krisen är över. Därför erbjuder vi våra föreläsningar på YouTube för att lyfta svensk industri. Vi kommer också hålla webbinarier inom svetsområdet redan i veckan.”Tack Veldi! Följ dem i sociala medier för att ta del av deras kunskap. Svetsen digitalEn annan ljuspunkt är att Svetsen numera finns digitalt - både som app och hemsida. Sök "Svetsen" där du brukar hämta appar, eller gå in på www.svetsen.se.  Du som idag får tidningen på papper kan lätt skaffa ett konto där du kan läsa den senaste tidningen, samt nummer tio år tillbaka. Läs mer om hur du gör här. KontaktHör gärna av dig och berätta om fler goda exempel från vår bransch!
  Läs mer
 • 2020-03-16
  Svetsen har blivit digital
  Du som får en tryckt version av tidningen kommer i fortsättningen även att kunna läsa Svetsen digitalt.
  Gå in på www.svetsen.se och klicka på Logga in. Första gången behöver du klicka på Skapa konto. Där fyller du i den e-postadress du använder i kommunikationen med Svetskommissionen, väljer ett lös­enord och klickar på Skapa konto. Du får då ett aktiveringsmejl till din adress, följ instruktionerna i det så är du snart igång med att läsa tidningen digitalt.Nu som appVill du läsa tidningen i mobilen är det bästa att ladda ner den app vi skapat för både Android och iOS. Gå in där du brukar hämta appar och sök efter Svetsen. Även i appen behöver du skapa ett konto.Sök i arkivetSvetsen digital har många bra funktioner. En av dem är att du snabbt kan söka i arkivet, bland gamla nummer, tio år tillbaka i tiden. Bara skriv in ditt favoritämne på sökraden så får du upp alla artiklar vi skrivit om det.
  Läs mer
 • 2020-03-11
  Flera stora evenemang byter datum
  Med anledning av Coronaviruset har beslutet tagits att senarelägga både våra Fogningsdagar, Elmia Svets och Fogningteknik och Yrkes-SM.
  FogningsdagarnaCoronaviruset har fått Scania att tills vidare stänga Marcus Wallenberg-hallen och democentret för externa besökare. Det gör att Fogningsdagarna och Svetskommissionens årsmöte i Södertälje 2-3 april som var planerade till dessa lokaler har flyttats fram.Vi återkommer med Information för avsikt att genomföra detta förträffliga program vid ett senare tillfälle.Gällande Svetskommissionens årsmöte ber vi också om att får återkomma om hur vi bäst genomför det enligt stadgar.Här kan du läsa mer om Fogningsdagarna Elmia Svets och FogningsteknikElmia Produktionsmässor, inklusive Elmia Svets och Fogningsteknik, flyttas fram till 2022. Utställare som ännu inte betalat monterfaktura kan avvakta med det. Elmia och branschföreningarna återkommer med ytterligare information om ekonomin och förflyttningen.Här kan du läsa mer om Elmia. Yrkes-SM Även Yrkes-SM i Helgingborg har beslutat att inte genomföra sitt evenemang när det var planerat. Det finns från WorldSkills Sweden en vilja att genomföra Yrkes-SM eller delar av evenemanget vid ett senare tillfälle. Vi arbetar gemensamt med att undersöka vilka möjligheter som finns för detta.Här kan du läsa mer om Yrkes-SM. Övriga evenemang och mötenVi är måna om hälsan och säkerheten hos de som besöker våra evenemang. Vi tar risken för spridning på allvar och följer myndigheternas rekommendationer. Vår verksamhet med möten, seminarier, projekt och resor fortsätter tills vidare. Vi vill dock uppmana alla som varit på resa i områden där smittspridning pågår att medverka på distans i 14 dagar efter resa.Vi beklagar den uppkomna situationen som drabbar oss alla.
  Läs mer
 • 2020-03-09
  Vad gör vi under ett år?
  Nu är vår verksamhetsberättelse klar! I den kan du läsa lite om vad vi har gjort under året. Förutom att verka som stöd för er medlemmar jobbar vi för branschen i stort, vilket kanske inte alltid är lika synligt.
  Ta därför några minuter till att bläddra igenom verksamhetsberättelsen för att få en lite bredare syn av vår verksamhet. Och vill du ha ut det mesta av ert medlemskap - engagera dig i en arbetsgrupp , skriv för tidningen Svetsen eller kom på Fogningsdagarna .Här finns vår verksamhetsberättelse.PDF
  Läs mer
 • 2020-03-04
  Nu är programmet klart!
  Det här vill du inte missa! Årets Fogningsdagar inriktar sig på "smartare industri" .
  Under temat tar vi upp ämnen som digitaliserad utbildning, simuleringar, att lyckas i motgång, automationslösningar och additiv tillverkning. Hela programmet hittar du här.PDF Dessutom kan vi erbjuda två spännande studiebesök (begränsat antal platser). Det första är till Scania, där vi besöker produktionen och provkör deras lastbilar. Det andra studiebesöket går till Industriskolan, ett tekniskt gymnasium som ger både yrkeskompetens och högskolebehörighet.Med anledning av corona-viruset.
  Läs mer
 • 2020-03-03
  Årets lösenord utskickade
  Nu är årets lösenord utskickade till våra kontaktpersoner. Har du inte fått något, kolla i skräpposten. Finns det inte där heller, kontakta oss.
  Lösenordet är fritt att sprida inom ert företag, så ge dela gärna med dig av det till dina kollegor.
  Läs mer
 • 2020-02-25
  Nyfiken på verktyg för effektiv fogning?
  För att svenska företag ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga behöver vi höja kunskapsnivån inom konstruktion och beredning, för att kunna utnyttja nya förbättrade tillverkningsprocesser optimalt.
  Etienne Bonnaud arbetar på metallforskningsinstitutet Swerim och kommer att tala om numeriska simuleringar samt förväntade resultat av svetssimuleringar; deformation, restspännningar och mikrostruktur.Läs mer och anmäl dig till dagarna här.
  Läs mer
 • 2020-02-20
  Nyfiken på kompetens och utveckling?
  Vid det här laget är vi många som provat på distansundervisning via olika medier, men vad är det som avgör om det blir bra?
  Lars-Erik Stridh från Högskolan Väst kommer att berätta om möjligheter och risker med digitaliserad utbildning, både teoretisk och praktisk. Vi ses på Fogningsdagarna!Läs mer och anmäl dig till dagarna här.
  Läs mer
 • 2020-02-11
  Nyfiken på additiv tillverkning?
  Är du som vi och inte kan få veta nog av additiv tillverkning? Då är årets Fogningsdagar ett evenemang för dig, eftersom Johnny K Larsson är en av talarna.
  Johnny har lång erfarenhet av fogning inom bilindustrin och kommer att berätta mer om hur de gör för att dra mesta möjliga nytta av additiv tillverkning.Läs mer och anmäl dig till dagarna här.
  Läs mer
 • 2020-02-05
  Nyfiken på digitalisering?
  Digitalisering är ett av flera teman på Fogningsdagarna. Erik Åstrand från Volvo CE kommer och berättar mer om deras arbete med att införa ny teknik i produktionen.
  Under samma tema kommer vi även få höra Lars-Erik Stridh från Högskolan Väst som kommer att prata om möjligheter och risker med digitaliserad utbildning - teoretiskt likväl som praktisk.Läs mer och anmäl dig till dagarna här.
  Läs mer
 • 2020-01-27
  Vi ses väl i Södertälje?!
  Kom och träffa dina branschkollegor på Fogningsdagarna, som i år hålls hos Scania i Södertälje (2-3 april).
  Föreläsningar Några av de ämnen som vi får lära oss mer om är:
  • Digitalisering: Lars-Erik Stridh från Högskolan Väst kommer att berätta om möjligheter och risker med digitaliserad utbildning, både teoretisk och praktisk.
  • Konjunktur: Scanias vice VD, Lars-Henrik Jörnving , berättar om hur man som företag lyckas i motgång.
  • Automation: David Franklin , Swerim, talar om automatiserad underhållssvetsning på rälser.
  • Automation: Martin Hedman , Robotlyftet, vill öka företagens kunskaper om användning av automationslösningar.
  • Smart industri: Johnny K Larsson , Autokropolis Engineering, delar med sig av sina kunskaper om industriell användning av additiv tillverkning inom bilindustrin.
  Studiebesök Förutom en mängd intressanta föredrag kan vi erbjuda spännande studiebesök. Det första är ett företagsbesök hos Scania där vi får besöka produktionen och provköra deras lastbilar. (Observera att körtkort är ett krav samt att nykterhetstest utförs innan provkörning.) Det andra studiebesöket går till Industriskolan, ett tekniskt gymnasium som ger både yrkeskompetens och högskolebehörighet.Läs mer och anmäl dig här.
  Läs mer
 • 2020-01-14
  Dags för nya kunskaper?
  Det är lätt att göra som man alltid gjort, men på våra kurser och konferenser får du lära dig nytt och ta del av det senaste inom svetsområdet.
  5-6 februari är det dags för "4:th Nordic conference on design and fabrication of welded structures" där det bland annat ingår ett besök på SSAB.Hos Jernkontoret är vi med och ordnar seminariet "Tools and guides to facilitate welding of duplex stainless steels".Att konstruera för svetsning är kursen där du får en komplett bild av vad man måste ta hänsyn till när man konstruerar för svetsning. På så sätt får du kunskap i hur man med korrekt underlag gör en säkrare produkt med högre kvalitet och ökad lönsamhet.25 februari hålls nästa kurs, i Västerås.
  Läs mer
 • 2020-01-07
  God fortsättning!
  Nytt år, ny start.
  Åsa tänker bara på Svetslärarmötet , Per ser fram mot Elmia Svets och Fogningsteknik , Marie-Louise förbereder certifikat till nya plastsvetsare , Sonja planerar nästa nummer av Svetsen , Peter N längtar till Yrkes-SM , Peter F har fullt upp med yrkesintroduktionen , Lars har full koll på de internationella utbildningarna och täcker upp för Elisabeth, Ingela och Mathias ser fram mot alla arbetsgruppsmöten .Vad har du för planer och vad ser du fram mot under året som kommer?
  Läs mer
 • 2019-12-19
  Kom och jobba med oss!
  Vi behöver bli fler och söker en svetsingenjör. Kanske något för dig?
  Om du vill ha en roll med frihet under ansvar, där nya idéer uppmuntras och där du får driva egna projekt så kan det här vara ett jobb för dig.Vi vill att du är civil- eller högskoleingenjör och har erfarenhet av svetsning eller annan fogning. Som person vill vi att du är ansvarstagande och relationsskapande.
  Läs mer
 • 2019-12-17
  Istället för att skicka julkort stöder vi i år eezer.org. De svetsar mc-ambulanser, som gör att gravida kvinnor i Afrika kommer till sjukhus och kan föda i säkerhet.
  Även om vi alla kan vara överens om vikten av svetsning så är det härligt att se hur några väl placerade svetsar kan avgöra liv eller död. Eller som initiativtagaren Lars Klingsbo uttrycker det: "Om en läkare kan göra något åt mödradödligheten i Afrika så kan väl en svetsare också?".Vi har tidigare skrivit om organisationen i tidningen Svetsen, du kan läsa artikeln här.PDF
  Läs mer
 • 2019-11-27
  Nominera dina favoriter
  Dags att nominera Årets bästa 2019. Har du en elev med vilja, mod och målmedvetenhet? Skicka in en nominering! Har du en lärare som engagerar och stödjer? Nominera! Är er skola nytänkande, har moderna maskiner och god stämning? Berätta för oss! 

  Det här glada gänget vann 2018: Bessemerskolan blev årets IW-skola, Kari Hanhineva blev årets lärare och årets IW-elev blev Filip Edberg.
  Läs mer
 • 2019-11-12
  Bli internationall svetsingenjör (IWE)
  Vill du ha en ljus framtid är det svetsingenjör du ska bli!
  En svetsad kvalitetsprodukt med säkerhetskrav måste vara allt igenom rätt. Den ska vara rätt konstruerad, utförd i rätt material, svetsad på rätt sätt och rätt provad. Utbildningarna internationell svetsingenjör (IWE) och internationell svetstekniker (IWT) ger kunskap om alla delarna i kvalitetskedjan.Sök senast 30 november, till kursen som börjar 20 januari hos Swerim. Mer information och ansökningshandlingar hittar du här.
  Läs mer
 • 2019-11-04
  Stålbyggnadsdagen
  En av årets höjdpunkter för stålbyggnadsbranschen är Stålbyggnadsdagen och naturligtvis är vi med och pratar fogning. Anmäl dig idag!
  Sista chansen att boka din biljett till Stålbyggnadsdagen där vår Mathias Lundin och Björn Lindhe från Svetsansvarig kommer att prata om:
  • Kompetenskrav för svetsare
  • Indelning av tillsatsmaterial
  • Standardsvetsprocedurer, ISO 15612
  • Information om svetsning på ritning – svetsbeteckningar och hänvisningar, uppdatering av ISO 2553
  • Provningsomfattning och väntetider före provning i EN 1090.
  Anmäl dig här.
  Läs mer
 • 2019-10-24
  Det är så här en yrkeslärare ska behandlas!
  VVS- och svetsläraren Kimmo Martin står numera som staty utanför Ahlsell i Årsta, tack vare sin elev Anton Hasenstrauch.
  Flera gamla och nuvarande elever från Fyrisskolan i Uppsala var med för att fira och beskrev honom med ord som charmig, engagerad och "det är hans förtjänst att jag fixade utbildningen".Vi på Svetskommission försöker göra vårt för att uppmuntra svetslärare och delar sedan några år ut ett stipendium på Svetslärarmötet.
  Läs mer
 • 2019-10-04
  Arbetsförmedlingen har just startat upphandlingen av svetsutbildning för de första orterna
  Kraftigt försenade startade Arbetsförmedlingen (AF) sin stora upphandling av svetsutbildning på tre orter i går, se upphandlingsunderlaget www.opic.com/org/arbetsformedlingen/. Övriga 32 orter, se nedan, väntas utlysas inom kort.
  Branschens krav på IWArbetsförmedlingen följer branschens krav på IW vid utbildning av svetsare och kräver ett godkännande som IW-skola för att bedriva arbetsmarknadsutbildning.Arbetet med validering och de piloter som gjorts har påvisat lokala brister hos svetsutbildningar i landet som inte är IW-skolor. Därför ökar vi ansträngningarna för att kommunerna ska ställa krav på IW i sina upphandlingar av gymnasie- och vuxenutbildningar. Skolverket har IW som en utgång, men de ställer inte krav på att följa någon branschs utbildningsriktlinje.Svetsutbildningarna ska hålla hög kvalitet och följa gängse modell (IW-svetsare). IW utgör en förutsättning för att industrin ska förses med utvecklingsbar personal för svetsning.Det är därför viktigt att de svetsande företagen själva efterfrågar utbildningsbevis från fullständiga och avslutade svetsutbildningar och inte faller för erbjudanden om utbildning mot enstaka svetsarprövningsintyg, se Utbildad vs prövad svetsare. Strävan är ett långsiktigt synsätt på industrins kompetensförsörjning.De aktuella orternaHär är listan på orterna: Malmö, Ronneby, Olofström, Karlskrona, Ljungby, Växjö, Göteborg, Halmstad, Borås, Trollhättan, Skövde, Jönköping, Västervik, Kalmar, Vimmerby, Eksjö, Mjölby, Söderort Stockholm, Fagersta, Västerås, Köping, Nyköping, Eskilstuna, Borlänge, Arvika, Säffle, Karlstad, Kalix, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Lycksele, Östersund, Sundsvall, Bispgården.Källa: Arbetsförmedlingen/Planerade upphandlingar.För bakrund se även artiklarna Minskade anslag till Arbetsförmedlingen och Klart vilka orter som får AF:s upphandlingMathias Lundin
  Läs mer
 • 2019-10-02
  Nu kan du anmäla dig till Svetslärarmötet!
  Ett av föredragen på Svetslärarmötet handlar om undervattenssvetsning, men vi kommer även få höra om aluminiumsvetsning av båtar, svetsekonomi, och mycket annat.
  Här kan du läsa mer om kursen och anmäla dig.
  Läs mer
 • 2019-09-25
  Svetsen 3:2019
  Nästa nummer av Svetsen är nu hos tryckeriet och kommer att landa i din brevlåda runt 10 oktober. Temat den här gången är additiv tillverkning.
  För dig som vill läsa redan nu har vi lagt upp några ariklar här.
  Läs mer
 • 2019-09-24
  SLM 2020
  Planeringen inför Svetslärarmötet 2020 är i full gång. Mötet hålls den 9-10 januari och inbjudan går ut i oktober. Som vanligt kommer vi att hålla till på Lustikulla på Liljeholmen i Stockholm.
  Ett urval av de föreläsningarna som redan är klara:
  • Undervattenssvetsning/offshore OFP. Peter Eriksson, Equinor ASA (Statoil ASA)
  • Aluminiumsvetsning i fartygsindustrin . Mikael Flognfelt, Muskövarvet
  • OFP-case från industrin , Ulla Zetterberg Anehorn, Dekra Industrial
  Här kan du läsa mer om tidigare SLM.
  Läs mer
 • 2019-09-16
  Tävla i svets - då och nu
  Genom ett inlägg på Facebook blev vi påminde om att vi ordnade svetstävlingar redan för 28 år sedan.
  Tyvärr finns inte längre några tävlingar för proffssvetsare, men de som är under 22 år har fortfarande chansen (även om de är nog så proffsiga!). Detta tack vare att Worldskills tagit över stafettpinnen och anordnar Yrkes-SM där ungdomar kan tävla i bland annat svetsning.Känner du någon med rätt ålder, kunskap och tävlingsinstinkt? Läs mer här om hur anmälan och tävlingarna går till.

  Läs mer
 • 2019-09-11
  Hösttid = nystartstid
  Än finns det många kurser att söka till för dig som vill ha ny inspiration och kunskap efter sommaren.
  Några kurser som vi vill tipsa lite extra om just nu är Hälsa och säkerhet vid svetsning, internationell svetsingenjör och Kvalificering av svetskontrollant.Friska svetsare är en ovärderlig tillgång för svensk industri. Under kursen får du lära dig vilka risker som finns och vad du kan göra för att skydda dig i ditt arbete. En av föreläsarna är välrenommerade Bengt Sjögren, läkare och forskare vid Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet. Läs mer om kursen här. Att utbilda sig till svetsingenjör är att ta ett karriärsteg helt i rätt riktning. Just nu är efterfrågan på svetsingenjörer mycket större än tillgången. IWE-utbildningen ger dig en bred och gedigen kunskap som väl förbereder dig för ett arbete som till exempel svetsansvarig. Läs mer om utbildningen här. Kvalificering av svetskontrollant är en av våra egna kurser, där du får kunskap i hur du självständigt utvärderar kvaliteten av svetsförband enligt ISO 5817 och hjälper ditt företag att säkra sitt kvalitetssystem. Här läser du mer.

  Läs mer
 • 2019-08-29
  Klart vilka orter som får AF:s upphandling
  Listan över de orter som nämdes i artikeln "Minskade anslag till Arbetsförmedlingen ..." finns nu via Arbetsförmedlingen/Planerade upphandlingar. Om det fungerar att kompensera minskningen genom att styra över mot Yrkesvux återstår att se, men "alla kan inte rimligtvis stå längst från arbetsmarknaden".
  Upphandlingen planeras att omfatta 35 orter, jämfört med tidigare 52 orter, med bibehållen volym på respektive ort.35 orter får upphandlingMinskningen är inte helt lätt att kalkylera. Men en kvalificerad gissning är att den landar på ca 30 % (baserat på 35 av 52 orter med minst bibehållna volymer, även kalkylerat med att de orter som fått stryka på foten är något mindre än genomsnittet). Dessutom ligger fem ytterligare orter utandför denna upphandling.Upphandlingen kan utökas nästa år
  Som nämndes i artikeln från förra veckan artikeln "Minskade anslag till Arbetsförmedlingen ..." kommer inte omstruktureringen av Arbetsförmedlingen som någon överraskning. Det stod redan klart i januariavtalet. Om politikernas idé att de minskade anslagen till AF ska kompenseras med att styra mot Yrkesvux kommer att fungera återstår ju att se. "Problemet försvinner ju inte, personerna finns ju kvar". Det finns signaler att AF:s volymer kan komma att öka under nästa år om man inte får upp de totala volymerna med t.ex. Yrkesvux.Erbjuda utbildning i olika skolformerMen händelseutvecklingen visar på vikten av att som utbildare se det strategiska i att erbjuda utbildning i olika skolformer, dels för att säkra finansieringen, men dels också för att säkra elevunderlaget. Om man öppnar dörren hos en svetsutbildare ser man ju egentligen inte vad det är för skolform: Gymnasium (K), Komvux (K), Yrkesvux (SV), Yrkeshögskola (MYH), Arbetsförmedling (AF), Kriminalvård (KV), Yrkesintroduktion (YA).K - Kommunal finansiering av utbildningen och CSN för individ
  SV - Statlig finansiering via Skolverket av kommunal vuxenutbildning och CSN för individ
  MYH - Statlig finansiering via Myndigheten för yrkeshögskolan av utbildningen och CSN för individ
  AF - Statlig finansiering via Arbetsförmedlingen (AF) av utbildningen och arbetslöshetsunderstöd för individ
  KV - Statlig finansiering av utbildning och individ
  YA - Skattelättnad för företaget genom slopade arbetsgivaravgifter under första året (kan förlängas) av Yrkesintroduktionsanställning samt statligt bidrag för utbildningsinsatserna.
  I vår stora branschsamverkan följer vi den fortsatta utvecklingen med tillförsikt, vi fortsätter våra intensiva ansträngningar att öka kravställandet på kvalitetssäkrade svetsutbildningar (IW) och vi rapporterar vidare om de faktiska händelserna. Önskar alla inblandade stort lycka till.De aktuella orternaHär är listan på orterna: Malmö, Ronneby, Olofström, Karlskrona, Ljungby, Växjö, Göteborg, Halmstad, Borås, Trollhättan, Skövde, Jönköping, Västervik, Kalmar, Vimmerby, Eksjö, Mjölby, Söderort Stockholm, Fagersta, Västerås, Köping, Nyköping, Eskilstuna, Borlänge, Arvika, Säffle, Karlstad, Kalix, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Lycksele, Östersund, Sundsvall, Bispgården. * "rättning" ovan betyder att efterföljande uppgift korrigerats något efter publiceringen 29 augusti. De orter vars avtal går ut i aprill är med i listan, men 5 orter ligger utanför denna upphandling. Det gör också att uppskattad minskning av totalvolymen blir något större, ca 30 isf 25 %.Mathias Lundin
  Läs mer
 • 2019-08-23
  Minskade anslag till Arbetsförmedlingen leder till upphandling av svetsutbildning på färre orter
  Arbetsförmedlingen (AF) kommer att göra upphandling på färre orter för att volymerna på kvarvarande orter ska bibehållas. I vilken omfattning de minskade anslagen för AF minskar mängden svetsutbildning finansierad via AF är oklart. Liksom vilka orter som berörs.
  Upphandlingen för Industriteknisk utbildning, där svetsutbildning ingår, är försenad. Upphandlingsunderlaget ska enligt uppgift publiceras inom två veckor på Arbetsförmedlingen.se, pågående upphandlingar. Nu är orterna fastställda och du hittar dem här. Det finns bra information om processen under För leverantörer.Upphandlingssekretessen gör att det inte går att säga något om underlagets utformning. Men allt tyder på att de nya direktiven till AF inte kommer att påverka kvalitetskraven på svetsutbildningen (IW) och att hela utbildningar ska upphandlas.Hög kvalitet med IWVår grundläggande ståndpunkt från branschen sida att utbildningarna ska hålla hög kvalitet och följa gängse modeller (IW-svetsare). Dessutom att utbildningarna blir fullständiga så att industrin förses med utvecklingsbar personal för svetsning.Detta stämmer inte helt med en polistisk idé om att dela upp utbildningarna för att med så liten insats som möjligt snabbt få individen i jobb.Fråga efter utbildningsbevisDet är viktigt att de svetsande företagen själva efterfrågar utbildningsbevis från fullständiga och avslutade svetsutbildningar och inte faller för erbjudanden om utbildning mot enstaka svetsarprövningsintyg, se Utbildad vs prövad svetsare. Strävan är ett långsiktigt synsätt på industrins kompetensförsörjning.I regeringens januariavtal ingick en punkt om reformering av AF, som därmed står inför stora förändringar. Det finns sedan länge en politisk vilja att effektivisera användningen de statliga anslagen.En kvalificerad gissning, trots politisk oenighet, är att kommunerna och Komvux får betydligt större roll i detta. Det finns en politisk vilja att styra individen till de gängse utbildningsformerna, och finansiering av privatekonomin med CSN snarare än med arbetslöshetsunderstöd. Därför kommer det finnas en vilja att styra mer mot till exempel Yrkesvux och mindre mot arbetsmarknadstjänster (AMT). Yrkesvux är i korthet ett regionalt stadsbidrag för vuxenutbildning (Komvux). Notera att det endast söks 2/3 av de statliga bidragen för yrkesvux. Här finns det alltså mycket pengar över.AF:s nya direktiv innehåller också ett ännu starkare krav på samarbete mellan AF:s handläggare och studievägledarna i den kommunala vuxenutbildningen.Strategi för finansiering och elevrekryteringDet är i detta läge viktigt för svetsutbildarna att se över strategin för finansiering och rekrytering av elever, och komplettera detta för att inte vara onödigt sårbara. Exempel på utbildningsformer är yrkesgymnasium, yrkeshögskola (YH), komvux, yrkesvux och arbetsmarknadsutbildning. En kombination av dessa ökar rekryterings- och finansieringsbasen och minskar risken.Man ska också notera att AF och departementet är medvetna om att volymerna totalt kan minska i och med de minskade anslagen för upphandling av AMT. Det finns därför en beredskap att senare komplettera AF:s upphandlig av industriteknisk utbildning. Huruvida det isf sker på nya orter eller med ökade volymer på befintliga orter är förstås oklart.Välutbildad och utvecklingsbar svetspersonal behövsVi måste i detta läge se framtiden an med tillförsikt och gemensamt sträva mot en långsiktig kompetensutveckling av svetsande industri. Det kommer att finnas ett stort behov av välutbildad och utvecklingsbar svetspersonal i svensk industri för lång tid framöver. Därmed finns ett stort behov av väl fungerande utbildningsenheter med kompetent och engagerad lärarkår och ledning.Mathias Lundin
  Läs mer
 • 2019-08-19
  Dubbelt så bra!
  Ett stort grattis till Peter Norman och Peter Fransson som just blivit diplomerade!
  Peter Norman har under tre års tid läst till internationell svetsingenjör på sin fritid, och Peter Fransson har utbildat sig till internationell svetsspecialist.Om du själv vill göra samma resa så hittar du mer information om de internationella utbildningarna här.
  Läs mer
 • 2019-08-15
  Lärare - så här får du diplomen snabbare
  Skickar du in underlag till oss för att dina elever ska få sina diplom och certifikat?
  Läs då den här checklistan för att göra det arbetet så snabbt och smärtfritt som möjligt:• dubbelkolla att elevens namn är rättstavat och att födelsedatumet stämmerSå enkelt är det att slippa extrakostnader och väntetid :) Om du har frågor, kontakta Marie-Louise Enerlöv.
  Läs mer
 • 2019-07-18
  Behöver ni bli fler i höst?
  Behöver ni hjälp, men det är svårt att hitta den där perfekta personen med rätt kunskaper? Då kan Yrkesintroduktion vara något för er.
  Med Yrkesintroduktion får du som arbetsgivare möjlighet att lära upp en person till att bli den anställda som du saknar, fylla platsen efter specialistkompetensen som är på väg i pension eller som ni kanske behöver flera av. Här kan du läsa mer.
  Läs mer
 • 2019-07-16
  Nya IW-diplom
  Så här stolt visar Lernia i Växjö upp sina elevers IW-diplom. Grattis och bra jobbat!
  Är ni nyfikna på att också bli IW-skola hittar du all information om det här. Och du som vill bli IW-svetsare (bra val!) hittar alla godkända utbildare här.
  Läs mer
 • 2019-07-10
  Hur många svetsmetoder känner du till?
  Vi lovar att det finns fler - vi kom upp till i alla fall 36 vid en snabb sammanräkning!
  Nu kanske det inte är särskilt ofta man har anledning att byta svetsmetod, men gillar man svets är det mesta i ämnet intressant.Här kan du läsa mer om de olika metoderna.
  Läs mer
 • 2019-07-09
  Berätta för Åsa
  Åsa Malmqvist jobbar på Svetskommissionen med marknadsföring och medlemsevenemang.
  I höst ordnar hon frukostseminarier för er medlemmar. Så nu vill vi att du hör av dig och berättar för henne vad du vill höra om, och vilka behov och tankar ni har.Ni kanske är intresserade av att vara med och hålla i ett frukostmöte?Här får du kontakt med Åsa.
  Läs mer
 • 2019-07-02
  Hör med Per
  Men Per Westerhult kan mycket mer än lim och laser.
  Det är honom du ska prata med om du funderar på något som rör
  industriell skärning
  termisk sprutning
  plastsvetsning
  rälssvetsning
  ... eller om du har förslag på något du skulle vilja läsa om i Lasernytt.Kontakta Per här.

  Läs mer
 • 2019-06-27
  Ta hjälp av Mathias
  En magisterexamen och en IWE i bagaget gör att Mathias kan en hel del om det här med svetsning, och kanske allra mest om svetsstandarder.
  Som VD svarar Mathias för ekonom­i och personalfrågor på Svetskommissionen. Som teknik­ansvarig arbetar han med frågor kring arbetsmiljö, arbets­plats­utform­ning och kvalitetsteknik.Mathias kontaktar du här.

  Läs mer
 • 2019-06-25
  Hör av dig till Ingela
  Får du inte tidningen Svetsen? Att vi har rätt adressuppgifter till dig gör att vi kan ge bättre service. Ändra här.
  Glöm inte att ange ditt företags inköps/ordernummer när du anmäler till kurs eller beställer litteratur – då slipper vi fakturor i retur från er ekonomiavdelning.Informera oss om att ni kan ta emot PDF-faktura eller elektronisk faktura. Vi tar emot PDF-fakturor via e-post: faktura@svets.se.Om du har en egen fråga till Ingela får du kontakt med henne här.
  Läs mer
 • 2019-06-20
  Glad midsommar!
  Vi hoppas att du får en alldeles fantastisk helg med god mat, trevligt sällskap och lagom många små grodor, för det tänkte vi ha!
  (Tack Yamanaka Tamaki för bilden)
  Läs mer
 • 2019-06-17
  Prata med Sonja di Gleria
  Det mesta hon skriver hamnar i tidningen Svetsen. Några smakprov på det hittar du på den här sidan.
  Tidningen får du som kontaktperson för Svetskommissionen eller som medlem i Svetstekniska föreningen.
  Annars arbetar hon mest med att uppdatera sociala medier och ta fram informationsmaterial. Och hon har en enorm respekt för er som verkligen kan svetsa!Kontakta Sonja.
  Läs mer
 • 2019-06-14
  Fråga Peter Norman
  Oftast får ni ju utfärda intyg. Men det finns en del undantag som du hittar här på hemsidan.
  En stor del av arbetet som tekniksekreterare går ut på att svara på frågor från er medlemmar. Peter är den du ska prata med om det handlar om fou, yrkestävlingar eller om du är nyfiken på att gå med i en arbetsgrupp.Andra frågor som han kan få:
  • "Jag letar efter en rapport om "valfritt fogningsämne", har ni den?"
   Du hittar den bland rapporterna från Centre of Joining & Structures.

  • "Vad är det för skillnad på ett bakslagsskydd och en backventil?"
   En backventil är en del i ett fungerande bakslagsskydd tillsammans med flamspärr, smältsäkring och tryckventil. Den ska finnas på acetylen och rekommenderas till oxygen.
  Om du har en egen fråga till Peter får du kontakt med honom här.
  Läs mer
 • 2019-06-10
  Hur lockar vi unga till industrin?
  I en undersökning som tankesmedjan Automathink gjort ansåg 73 % att utmaningen vad gäller rekrytering är att få unga att vilja arbeta inom industrin.
  De unga däremot menar att det i dag inte erbjuds tillräckligt attraktiva arbetsuppgifter.Läs mer och ladda ner undersökningen här.

  Läs mer
 • 2019-06-04
  Hur ser framtidens industri ut?
  Utvecklingen inom industrin går framåt, vilket förändrar arbetsuppgifterna. Då gäller det att hänga med och uppdatera sina kunskaper .
  Hur ser det ut för dig, har du de kunskaper som krävs? Vår kursverksamhet ger dig en nystart på en eller två dagar. Våra kurser hittar du här. Eller behöver du ta ett större steg och komplettera med en längre utbildning? De internationellt gångbara utbildningarna hittar du här.
  Läs mer
 • 2019-05-28
  Styrelsemöte
  29 maj har vi ett sista styrelsemöte innan sommaren, där vi pratar om Svetskommissionens strategi, utbildning och kompetenssäkring av svetsande industri.
  Här hittar du alla som sitter i styrelsen. Vet du vem som sitter för ditt företag?

  Läs mer
 • 2019-05-24
  Vi pratar om framtiden
  Idag 24 maj får du inte tag på oss - vi har kanslidag för att prata om framtiden - strategi, kommunikation och vårt arbete med kompetenssäkring. Vi hörs på måndag igen!
  Läs mer
 • 2019-05-22
  Ett spännande svetssamarbete
  Svetskommissionen har många spännande samarbeten på gång. Ett av dem är projektet Hipfat tillsammans med Swerim.
  I projektet Hipfat som finansieras av Vinnova så tittar vi på hur svetsprocessen kan styras för att undvika defekter av olika typer, hur vi kan upptäck dessa om de uppstår och förklara hur dessa påverkar utmattningslivslängden. Under tre dagar hos Hiab kommer projektet att utföra många svetsprover för utvärdering av dessa frågor. Läs mer om projektet på Vinnovas hemsida. PPT om projektetPowerpoint
  Läs mer
 • 2019-05-13
  Vi vill veta vad du tycker
  Som ett avstamp för att ta fram en digital version av tidningen Svetsen har vi skickat ut en enkät för att få reda på vad du tycker om med tidningen och vad vi kan förbättra.
  Vi har redan fått in många svar, men vi vill påminna dig som inte hunnit än att svara. Tack för att du medverkar! Här hittar du enkäten.
  Läs mer
 • 2019-05-07
  Svetsen tänker på miljön
  Ett litet steg är också ett steg, så nu provar vi utan plast runt tidningen.
  Nästa nummer kommer ut 20 maj och mest handlar det om att konstruera för svetsning. Annat spännande att läsa är några av de föreläsningar som hölls på Fogningsdagarna och en intervju med Maria Höök som startat Facebook-gruppen "Kvinnliga svetsare". För dig som inte kan ge dig till tåls har vi lagt upp några smakprov här.
  Läs mer
 • 2019-04-29
  Synen på industrin förändras
  Svenskarnas har fått en mer positiv syn på industrin. För några år sedan ansågs industrin vara smutsig och tråkig, nu förknippas den med status och högteknologi.
  Påståendet kommer från en undersökning med 2400 personer som Västsvenska Handelskammaren har gjort.Industrin och de industrinära tjänsteföretagen skapar närmare en miljon arbetstillfällen, dessutom står de för 70 procent av Sveriges samlade exportvärde. 83 procent av de tillfrågade tror att industrin kommer ha en likvärdig eller ökad betydelse för svensk ekonomi i framtiden och 84 procent skulle reagera positivt om en ung anhörig började på ett industritekniskt gymnasieprogram. Läs mer om undersökningen här.
  Läs mer
 • 2019-04-24
  Årets Arata Award-vinnare
  Yoshiaki Arata Award är ett pris som delas ut av Japans svetsförening för enastående teknisk prestation.
  Priset delas ut till en person vars framstående insatser inom svetsrelaterad vetenskap och teknik har inneburit ett betydande bidrag till utvecklingen av svetsteknik och relaterade områden. Här kan du läsa mer om de olika priserna som finns inom svetsvärlden.
  Läs mer
 • 2019-04-23
  Vi firar världsbokdagen med bok-rabatt
  Idag får du köpa Nils Stenbackas bok "Svetsekonomi och produktivitet" för endast 200 kr om du anger " VÄRLDSBOKDAGEN " i din beställning.
  Köp den till dig själv eller till någon som behöver lära sig mer om svetsekonomi och produktivitet. Du får lära dig om svetskostnader och hur man kan sänka dem. Boken ger dig verktyg och riktlinjer, tips och exempel, som stöder dig i ditt analys- och förändringsarbete. Beställ den här.
  Läs mer
 • 2019-04-12
  Tack för i år!
  Nu är Fogningsdagarna slut för i år och vi vill tacka alla er som var med och gjorde dem till två väldigt bra dagar.
  Tack till alla föreläsare som ställde upp och gjorde oss lite klokare! Och till Lars-Erik Stridh som höll ordning på dem :) Tack till Högskolan Väst för lokal! Tack till alla er utställare som förgyllde rasterna! Tack till er som höll i bikuporna! Tack till Siemens Turbomachinery och Produktionstekniskt Centrum för att ni tog emot oss på studiebesök. Tack till Svetstekniska föreningen för en god middag!
  Och du - tack för att just du kom och var med och satte deltagarrekord på Fogningsdagarna 2019!
  Läs mer
 • 2019-04-10
  Nu kör vi!
  Äntligen är det dags! Två dagar fyllda med spännande föredrag och intressanta studiebesök. Och inte minst 150 svetsintresserade människor - deltagarrekord för Fogningsdagarna!
  Du som är där missar verkligen något, men som ett litet plåster på såren så kommer det att dyka upp en hel del från dagarna i nästa nummer av Svetsen.Eftersom nästan hela kansliet är nere i Trollhättan kan det vara lite svårt att få tag på oss. På måndag är vi dock på plats som vanligt igen.

  Läs mer
 • 2019-04-01
  Imorgon är det dags!
  Nu har anmälningen stängt till Fogningsdagarna, och vi ser fram mot att träffa alla 150 deltagare - deltagarrekord! Förväntningarna är på topp - nu är det snart dags för årets händelse för oss svets- och fogningsintresserade.
  Även om det inte går att anmäla sig längre så ligger programmet kvar - ta en extra titt och förbered dina frågor till föreläsarna och utställarna. PDF
  Läs mer
 • 2019-03-27
  Har du frågor om gas?
  Kom till Fogningsdagarna och diskutera med några av våra utställare: Aga Gas AB, Air Liquide Gas AB, GasIQ AB och Nippon Gases Sverige AB (Praxair).
  Det de inte vet om gas är inte värt att veta! .
  Läs mer
 • 2019-03-19
  Från kunskap till konkurrenskraft
  Grattis Winteria som ligger först på IVA:s 100-lista! På listan hittar man forskning som kan ligga till grund för innovation i form av nya företag, nya produkter och tjänster, affärsutveckling eller annan form av nytta
  IVA har listat hundra innovationer för att lyfta fram forskningen med potential för Sveriges konkurrenskraft. I år är temat digitalisering.Läs om Winteria och 99 andra fantastiska företag och projekt. Inte nog med det - de är även med på listan över föredragshållare på Fogningsdagarna.
  Läs mer
 • 2019-03-14
  Mervärde på Fogningsdagarna
  Inte nog med att du kommer att få lyssna på en mängd intressanta föredrag på Fogningsdagarna. Under pauserna har du också möjlighet att träffa våra utställare som erbjuder allt från gas till utbildning. Kanske hittar du er framtida leverantör?
  Våra utställare
  • AAA Certification AB
  • AGA Gas AB
  • Air Liquide Gas AB
  • Axson Teknik AB
  • Dekra Industrial AB
  • Esab AB
  • GasIQ AB
  • IGM Nordic AB
  • ITW Welding (Elga AB)
  • Kemppi Sverige AB
  • Kiwa Inspecta AB
  • Lincoln Electric Nordic Sweden Filial
  • Migatronic Svetsmaskiner AB
  • Montico Kompetensutveckling AB
  • Novatic Industrial AB
  • Nippon Gases Sverige AB (Praxair)
  • Pferd-VSM AB
  • Svetsmaskinservice Wesslander AB
  • Voestalpine Böhler Weldning Nordic AB


  Läs mer
 • 2019-03-12
  Har vi rätt adress?
  Än så länge kan du inte köpa tidningen Svetsen på Pressbyrån, så du får vänta på att den dyker upp i brevlådan. Men då gäller det att vi har rätt adres till er ...
  Nu är nummer 1:2019 på väg ut. Är det så att du inte får tidningen till jobbet nu under veckan så kan det vara för att vi inte har rätt adress till er. Har ni nyligen flyttat eller på andra sätt ändrat adress? Meddela oss: http://bit.ly/2HgypJ5
  Läs mer
 • 2019-03-05
  Boka hotell till Fogningsdagarna!
  Har du anmält dig till Fogningsdagarna? Glöm inte att boka hotell också! Det pågår flera evenemang i Trollhättan samtidigt, så det kan bli fullt. Vi har reserverat rum på hotell Scandic Swania som du kan boka med koden BSVE100419.
  Har du inte anmält dig? Du vill inte missa två dagar fulla av svetsningsprat, likasinnade och studiebesök! Boka din plats så ses vi i Trollhättan 11-12 april.

  Läs mer
 • 2019-02-26
  Svetsen 1:2019 på tryck
  Gas är temat för årets första tidning, och oavsett din kunskapsnivå kommer du att hitta något intressant att läsa.
  Annat vi skriver om är yrket svetslärare, stelningssprickor, flexibla och stabila tillverkningsprocesser.Tidningen hamnar i din brevlåda 11 mars. I väntan på den tryckta versionen kan du se innehållet och dessutom få några smakprov här.
  Läs mer
 • 2019-02-21
  Så många svetsare är vi i Sverige!
  Den statistik som SCB har visar att det finns 14356 personer som har svetsare som yrkestitel (514 kvinnor/13842 män). Men det är hela en kvarts miljon personer som ibland svetsar på jobbet!
  Svetsning ingår också som del i arbetet i många yrken och vi har identifierat 20 yrken där det ingår till viss del - som VVS-montör, anläggningsdykare, stålkonstruktionsmontörer och robotoperatörer.
  Med dessa yrken inräknade är antalet personer uppe i över 250 000 som på något sätt arbetar med svetsning eller närbesläktade fogningsmetoder.Svetsare och yrkesgrupper som delvis jobbar med svetsningSSYK, Standard för svensk yrkesklassificering, är ett system för att gruppera individers yrken eller arbetsuppgifter.Antal svetsare/gasskärare (SSYK 7212): Totalt 14 356 varav 514 kvinnor och 13 842 män.Yrkesgrupperna (SSYK 2320, 3114, 3116, 7114, 7115, 7125, 7126, 7212, 7213, 7215, 7222, 7223, 7231, 7233, 8129, 8191, 8211, 8213, 9310, 9331) är personer som delvis jobbar med svetsning i sitt yrke - totalt 252 000!StatistikAnställda 16-64 år i riket efter yrke (SSYK 2012), födelseregion och kön. År 2014-2016 Egna företagare i riket efter yrke (SSYK 96), födelseland och kön. År 2010-2013 Egna företagare i riket efter yrke (SSYK 2012), födelseland och kön. År 2014-2016 (SCB har förändrat sina koder för yrken 2014 så det är inte relevant att jämföra siffror för åren innan det och den senaste statistiken som finns hos SCB är från 2016.)
  Läs mer
 • 2019-02-18
  Vem vinner den här gången?
  Sist vi delade ut Kjellberg-medaljen var 2010, till Lars Göran Eriksson för djärva, unika, avancerade svetsanläggningar till världens svetsande industri. På Fogningsdagarna 11-12 april i år är det dags igen!
  Du kommer även att få höra om Ljusdalsmodellen, automatiserad visuell kontroll av fattningskant, Svetskommissionens utbildningsprojekt och mycket annat. Välkommen!

  Läs mer
 • 2019-02-11
  Ny möjlighet för mindre företag
  Vill ditt företag utvecklas till en högspecialiserad leverantör av lättviktsteknologi åt svensk industri? Nu kan du få stöd!
  Senast 12 april måste er ansökan komma in för att ha chans att få bidrag på upp till 325 000 kr. Läs mer här om att ansöka. Lighter Småföretag vill utveckla små- och medelstora företag (SMF) till högspecialiserade leverantörer av lättviktsteknologi åt svensk industri. Ambitionen är att mindre företag snabbt, och utan stor administration, ska få finansiering för att utveckla sina idéer i korta projekt.
  Läs mer
 • 2019-02-04
  Dags att vässa konkurrenskraften!
  Vidareutbildning är ett måste för att möta den allt hårdare konkurrensen inom fogningsområdet. En kurs ger dig ny kunskap och möjligheten att bolla dina frågor och funderingar med en expert.
  Möjligheterna är många! Våra egna kurser är till för dig som snabbt vill få kunskap om ett specifikt ämne. De närmaste kurstillfällena hittar du här.För dig som vill ta ett större kliv finns många internationella utbildningar att välja mellan.
  Läs mer
 • 2019-01-31
  Har du ingen att prata svetsning med?
  Lugn, det ordnar vi - anmäl dig till Fogningsdagarna 11-12 april så får du två dagar med föreläsningar om strömkällor, studiebesök för att se svetsning av gasturbiner och massor av blivande vänner att prata svets med.
  I år håller vi till nere i Trollhättan, på Högskolan Väst. Vi kommer att få höra om deras verksamhet, om kopplingen mellan additiv tillverkning och svetsning, processövervakning och mycket annat.De studiebesök vi gör går till GKN Aerospace, Siemens Turbomachinery och Produktionstekniskt Centrum. Välkommen!
  Läs mer
 • 2019-01-29
  En dag om additiv tillverkning - AM-dagen
  Är additiv tillverkning färdigt för högvolymproduktion i industrin inom den närmaste framtiden och med rimlig chans att tjäna in det? Svaren på detta får du under detta endagarsseminarium.
  Under dagen kommer maskintillverkaren EOS beskriva tekniken i deras maskiner och hur framtiden ser ut.En av Sveriges största användare av AM, Siemens, kommer och ger sin bild av området och hur de använder sig av additiv tillverkning.Dagen avslutas med en paneldebatt och en rundtur i Sandviks labb för additiv tillverkning.
  Läs mer
 • 2019-01-24
  Kom och prata svets med oss!
  I år handlar Fogningsdagarna om allt från forskning, utbildning och kompetensförsörjning till avancerade strömkällor och svets- och fogningsteknik i aerospace. Men inte minst handlar det om att träffa andra svetsnördar !
  Tillsammans med Högskolan Väst anordnar vi dagarna nere i Trollhättan 11–12 april, och kommer även att göra studiebesök på två företag där.
  Läs mer
 • 2019-01-21
  "The future so bright you gotta wear shades"
  Snart kommer en ny kull internationella svetsingenjörer ut på marknaden! Och eftersom det är brist på svetsingenjörer, så det är en lysande arbetsmarknad de kommer ut till.
  Just nu är det 20 elever som läser kursen IWE på KTH, en påbyggnadskurs på 6 hp. De har klarat av de teoretiska tentorna – två tentor à sex timmar - och nu är det dags för den muntliga. Där får man 12 frågor om hela kursen som ska besvaras under en timme. Peter Norman, tekniksekreterare på Svetskommissionen, går IWE-utbildningen. Här får du läsa om hans erfarenheter:"Jag läser utbildningen med en liten speciallösning. Eftersom jag vill arbeta heltid samtidigt har jag delat upp den på tre år, vilket har fungerat bra.Just nu är jag inne i slutfasen av utbildningen, med tentorna. Efter att ha jobbat i 20 år är det ovant att plugga. Visst minns jag hur man gör, men självklart är jag nervös.Även om kursen i huvudsak är teoretisk så ingår flera kursdagar med praktiskt utförande på flertal svets- och provningsmetoder på flera olika grundmaterial.Målet med kursen för mig är att få en ännu bättre kunskap runt konstruktion av svetsade strukturer och olika svetsprocesser men även hur material påverkas av svetsning för att kunna besvara frågor från våra medlemmar. Sedan är det mycket intressant att vidareutbilda sig inom arbetet också."Här kan du själv söka kursen. 
  Läs mer
 • 2019-01-16
  Tillsyn vid svetsning? Då behövs en IWS-utbildning!
  Att göra rätt saker i rätt tid och på rätt sätt har stor inverkan på lönsamheten - en felaktigt utförd svets kan orsaka stora kostnader. För att klara av allt detta behöver ditt företag svetsansvarig personal, och då är IWS en lämplig utbildning.
  Här hittar du alla godkända utbildare i Sverige. Med rätt utbildad personal får du full kontroll på er produktion, något som blir allt viktigare med de ökade krav från kunder, ökad konkurrens och ökat antal regler som finns idag .
  Läs mer
 • 2019-01-10
  Nu kör vi!
  Kan året börja bättre än med två dagar fulla av diskussioner, föredrag och nya kontakter? 10-11 januari samlar vi delar av Sveriges svetslärarkår för att ge dem ny kunskap och inspiration.
  Enda nackdelen är att det kan vara svårt att få tag i oss på kansliet, men ha överseende. På måndag 14 januari är allt som vanligt igen.
  Läs mer
 • 2019-01-07
  På torsdag är det äntligen dags!
  Som en försenad julklapp dyker SLM upp - ett paket fullt av spännande överraskningar: Hur är det att svetsa under vatten? Vem blir årets svetslärare? Vad görs för att kompetenssäkra svensk industri?
  Till dig som anmält dig kan vi bara säga grattis. Er andra får vi trösta med att höjdpunkterna kommer med i nästa nummer av tidningen Svetsen.Här kan du läsa hela programmet.PDF
  Läs mer
 • 2019-01-02
  And the nominees are ...
  Många var nomineringarna som kom in till Svetskommissionen. Vi har nu glädjen att publicera alla nominerade för 2018 års IW-elev, IW-skola och svetslärare.
  Priset delas ut under Svetslärarmötet 2019.

  Läs mer
 • 2018-12-17
  Kom och träffa dina svetslärarkollegor
  Ett hundratal svetsutbildare har anmält sig till Svetslärarmötet 10-11 januari 2019, men det finns plats för fler.
  Programmet är nu helt klart. Det blir allt från viktiga föreläsningar om arbetsmiljörisker vid svetsning och oförstörande provning till en lättsam prisutdelning till årets svetslärare, IW-skola och IW-elev.
  Läs mer
 • 2018-12-10
  Till minne av Olle Dellby
  Vi har nåtts av det sorgliga beskedet att Svetskommissionens tidigare sekreterare Olle Dellby gått bort.
  Olle Dellby var Svetskommissionens sekreterare mellan 1975 och 2001. Alla vi som varit med under Olles yrkesverksamma tid har många fina minnen av både hans person och gärning.Han var mycket noggrann med formuleringar och definitioner, något som flitigt utnyttjades även efter hans pensionering. Olles djupa kunskap om branschen och tekniken gav honom en stark roll inte bara i Sverige utan även internationellt genom arbetet inom IIW.Från alla givande och trevliga möten inom Svetskommissionens och Svetstekniska Föreningens möten kommer vi för alltid att ha Olle i fint minne.Begravningen äger rum i Täby kyrka 11 januari kl. 12.00. Efter akten inbjudes till minnesstund. Osa till Fenix Begravning, fenixbegravning.se/osa eller 010-888 69 96 senast 3/1. Istället för blommor, tänk gärna på Hjärt- och lungfonden. Magnus Areskoug
  Svetstekniska föreningen
  Bertil Pekkari, Mathias Lundin
  och Lars Johansson
  Svetskommissionen

  Läs mer
 • 2018-11-13
  Anmäl dig till Svetslärarmötet
  Nu är programmet för Svetslärarmötet så gott som klart, och vi har en hel del matnyttigt att bjuda på. Förutom minimässa och praktiska demonstrationer har vi bjudit in en mängd intressanta föreläsare.
  Eller vad sägs om att få veta mer om undervattenssvetsning? Peter Eriksson från Equinor ASA (Statoil ASA) är med för att berätta om det.I en bransch med bara 5 % kvinnor är det dags att ta några steg mot jämlikhet. Varför det är svårt och varför förändring tar tid kommer Svante Tidholm från Män för jämställdhet att prata om.Det är idag en omfattande brist på yrkeslärare och behovet av nya yrkeslärare bara ökar enligt Högskoleverket - därför är yrkeslärarprogrammet en investering för framtiden. Föreläsare är Eva Eliasson och Helena Rehn från Stockholms Universitet.Andra ämnen som du får lära dig mer om är standarder, oförstörande provning, NAW-inspektion, yrkestävlingar och mycket mer.
  Läs mer
 • 2018-11-05
  Teman i Svetsen 2019
  Nu är det bestämt teman för Svetsen under 2019 och det blir:
  1. Gaser
  2. Konstruera för svetsning
  3. Additiv tillverkning och digitalisering
  4. Icke-järnmetaller

  Nytt för i år blir en artikelserie om de olika yrkesrollerna inom fogningsbranschen - allt från forskare och svetskontrollant till svetsingenjör och spårsvetsare.Annars kommer tidningen att se ut som vanligt - en del nytta, lite forskning, några nyheter och reportage.Kom gärna in med förslag på vad du skulle vilja läsa om under de olika ämnena.
  Läs mer
 • 2018-10-24
  Nyfiken höst?
  Nu är höstens kurser klara, och några av vårens. Vi vill puffa lite extra för vår kurs "Auktorisation för övervakning av svetsarprövning" som snart sätter igån g.
  Kursen är för dig som vill övervaka svetsarprövning, utföra syning, utföra och bedöma bock/brytprov samt utfärda intyg enligt ISO 9606-1.Tillsammans med IWS/EWS-diplom, ger intyget auktorisation för övervakning av svetsarprövning inom IW-utbildningen av svetsare.Tre andra kurser är "Kvalificering av svetskontrollant", "Att kontrollera för svetsning" och inte minst "Svetslärarmötet".Satsa på att vidareutbilda dig och dina medarbetare och boka in en kurs i höst. Läs mer om "Auktorisation för övervakning ..." och våra andra kurser här!
  Läs mer
 • 2018-10-16
  Rädda utbildningen till svetsingenjör!
  Samtidigt som Sveriges industri skriker efter högutbildad personal riskerar KTH:s utbildning till svetsingenjör att läggas ner. Även om antalet studerande från universitetet ökar minskar antalet betalande industrielever. Med samma kostnader men minskade intäkter är utbildningen direkt hotad.
  Den goda nyheten är att du och ditt företag kan vara med och rädda utbildningen genom att bli sponsor. Den stora vinsten för er är att ni tidigt kommer in och kan presentera ert företag för de eftertraktade ingenjörerna.En annan god nyhet är att kursen startar som vanligt 2019.Läs mer om hur det går till.

  Läs mer
 • 2018-10-15
  Datum satta för inträdesprov till IWT-utbildning
  Inträdesprovet är för de som söker utbildningen till IWT, internationell svetstekniker, via antagningsväg IWS-diplom samt sex års svetsrelaterad yrkeserfarenhet.
  Det kommer finnas två tillfällen i november och ett i december för sena anmälningar eller omprov. Provet är på en timme och se till att komma förberedd till Svetskommissionens kansli i Stockolm där provet utförs.Provtillfälle 1: 6 november 15:00-16:00Provtillfälle 2: 19 november 15:00-16:00Provtillfälle 3: 3 december 15:00-16:00Oavsett om du söker via denna antagningsväg eller någon av de andra så rekommenderas att du kontrollerar främst dina matematikkunskaper innan utbildningen startar.Mer information om inträdesprovet och anmälan hittar du via informationssidan för IWT och sidan för inträdesprovet där även studietips finns. 
  Läs mer
 • 2018-10-05
  Spännande samarbeten för Svetskommissionen
  Två samarbeten vi stolt vill visa upp - Swerim inviger sin nya lasercell och Stålbyggnadsinstitutet anordnar sin Stålbyggnadsdag. Och naturligtvis är vi med på ett hörn!
  Nu har Swerim (f.d. Swerea Kimab) byggt om sina fogningslaboratorier. Resultatet är en robotiserad produktionscell för lasersvetsning och laserskärning, samt tidigare tillgängliga processer som mekanisk fogning och andra smältsvetsprocesser.Under dagen berättar svensk industri om sina behov inom laserforskning samt visar resultat från forskningsprojekt inom området. Läs mer och anmäl dig här.
  På Stålbyggnadsdagen kommer Mathias Lundin och Peter Fransson från oss att prata om: 
  • Nyheter standarder för svetsning av stålkonstruktioner – EN 1090-2 etc
  • Tillsatsmaterial för stålkonstruktioner – höghållfast, rostfritt och lean duplex - vad man ska tänka på?
  • Virtuell svetsning och svetskompetens för stålbyggnad
  Med sig har de även Johan Ingemansson från Lincoln/Metrode.Läs mer och anmäl dig här.
  Läs mer
 • 2018-10-02
  Vi har fått en projektledare!
  Monica Pettersson har kommit till oss för att arbeta som projektledare för kursverksamheten. Förutom det kommer hon också att jobba med evenemang som Fogningsdagarna och Svetslärarmötet.
  Vem är då Monica? Vi låter henne berätta själv:"Nu ser jag med stort intresse och spänning fram emot att få lära mer om, en för mig, helt ny bransch – svetsning. Min bakgrund är främst som projektledare inom event, marknad och kommunikation hos PostNord AB.Där arbetade jag i många år med säljstödjande projekt, som evenemang, säljdrivande kampanjer och profilartiklar. Mitt senaste jobb var på Chefsnätverket Close AB, där jag var med och byggde upp deras konferensverksamhet och sedan drev den, på ett så hållbart och klimatsmart sätt som möjligt.Jag hoppas nu att mina kunskaper och kompetenser kommer tillföra god nytta här. Mina tankar framåt är att på bästa sätt bidra till att skapa bra kurser och event, som efterfrågas av målgruppen."Här kan du mejla Monica, eller så ringer du henne på 08-120 304 07.

  Läs mer
 • 2018-09-25
  Välkommen till invigning av Swerims* nya lasercell
  23 oktober är det dags att inviga Swerims nya lasercell, och du är välkommen att vara med.
  Under första halvan av 2018 har Swerim (f.d. Swerea Kimab) byggt om sina fogningslaboratorier. Resultatet är en robotiserad produktionscell som möjliggör lasersvetsning och laserskärning, samt tidigare tillgängliga processer som mekanisk fogning och andra smältsvetsprocesser.Under dagen berättar svensk industri om sina behov inom laserforskning samt visar resultat från forskningsprojekt inom området. Ta tillfället att nätverka med kollegor inom laservärlden!Invigningen är kostnadsfri och vi bjuder på lunch.Länk till program och anmälan.
  Läs mer
 • 2018-09-24
  Vill du träffa nästa generation svetsingenjörer?
  Vi står inför en framtid med allt mer avancerade material och utrustningar, samtidigt som kraven från regelverk och beställare ökar. Behovet av kompetens, både fler utbildade personer och högre kunskapsnivå, inom svetsområdet är högt.
  Utbildningen till internationell svetsingenjör (IWE) på KTH har sedan starten varit beroende av ekonomiskt stöd från industrin. Med minskat antal betalande industrielev­er och färre sponsorföretag står vi nu inför risken att inte längre kunna utbilda svetsingenjörer i Sverige.Erbjudande Vi erbjuder nu ett antal sponsorpaket för företag som vill vara med och säkerställa kompetensförsörjning till branschen. För er blir detta även en möjlighet att tidigt få träffa framtidens svetsingenjörer och presentera just ert företag. Vi hoppas att ni vill vara med och stödja svensk industri och väljer att bli sponsorföretag för svetsingenjörsutbildningen på KTH. Här hittar du sponsorplanen.Kontakt Kontakta Elisabeth Egerblom för mer information 08-120 304 02.
  Läs mer
 • 2018-09-10
  Svetsvalidering 2018
  Svetskommissionen arbetar med ett system för att validera svetsares praktiska och teoretiska svetskunskaper. Valideringssystemet är uppbyggt på testerna i utbildningen internationell svetsare, IW, och svetsar­prövningsstandarden EN 9606. Läs mer på www.svets.se/validering2018
  För eleven: Idag kan man kalla sig svetsare med ett svetsarprövningsintyg vilket egentligen inte säger mer än att du kan svetsa i ett visst läge med en viss metod – det ändrar valideringen på. Dessutom visar det eleven att det finns högre utbildningar och och möjlighet till vidareutbildning.För företagen: De får en tydligare bild av vem de söker och kan söka efter den nivå de verkligen behöver, som exempelvis en svetsare för nivå vit (mindre komplicerade arbetsuppgifter) eller en avancerad svetsare för mer kompli­cerade uppdrag och där är det kvalitetssäkra.För skolan: Skolan får en tydligare bild av vilka nivåer som de undervisar inom, som var man ska ligga i årskurs två och vad som krävs av en kvalificerad svetsare som svetsar inom t.ex. kärnkraftsindustri, tåg och flyg­­plansindustri.
  Läs mer
 • 2018-06-26
  Har ni Europas bästa svetsansvarige?
  Nu är det dags att nominera till EWF Award for the Best European Welding Coordinator 2017 !
  Om du har en lämplig kandidat med IWE- eller EWE-diplom kan du nominera denna person till oss. Bland de förslag vi får in väljer vi sedan ut en lämplig kandidat som nomineras till EWF.
  Kriterier
  • Personen måste ha arbetat som ansvarig i minst 12 månader i ett företag i Europa.
  • Företaget måste vara certifierat enligt ISO 3834-2, EN 15085-2 eller EN 1090-1 EXC3/4
  Anställande företag, eller uppdragsgivare , skriver nomineringen på max 1000 ord. I nomineringen ska det framgå hur personen har bidragit till kvaliteten i svetsande produktion som kan vara relaterad till exempelvis projektresultat, produktivitet, lönsamhet eller kompetensutveckling. Personens involvering i dessa aktiviteter ska klart framgå.Den nominerade ska skriva en text på max 500 ord som beskriver hur IWE- diplomet har bidragit till den svetsrelaterade kompetensen och prestationerna som är beskrivna i företagets nominering.Priset består i fritt inträde på ett EWF-event samt 1000 euro för resa och logi. Prisutdelning kommer att ske på eventet. Vinnaren och dess företag kommer att få publicitet genom EWF.Skicka in din nominering nu till Elisabeth Egerblom (senast 30 juni).
  Läs mer
 • 2018-06-25
  Extra midsommarfirande
  Det går bra för Sveriges utbildare, och antalet IW-utbildare ökar stadigt.
  Inför midsommarhelgen har vi glädjen att meddela att följande utbildare har blivit godkända att bedriva IW-utbildning:
  • Lernia Skellefteå
  • GL Kompetens Gällivare
  • Viskastrandsgymnasiet i Borås
  • Brinellgymnasiet i Nässjö
  Grattis till er! Och grattis, hela Sveriges svetsande industri, till nya kvalitetsgranskade utbildningar för framtidens svetsare!
  Läs mer
 • 2018-06-21
  Glad midsommar
  Vi hoppas att du får en alldeles fantastisk midsommar!
  Läs mer
 • 2018-06-18
  Planera in höstens kompetensutveckling nu!
  Missa inte att planera och budgetera för kompetensutveckling av dig själv eller din personal. Tiden går fort och du kan få vänta ett helt år på nästa kursstart beroende på utbildning.
  För att hjälpa dig att hitta rätt utbildning följer här en kort beskrivning av det du behöver veta eller kunna förmedla till beslutsfattare på ditt företag.Tillsyn vid svetsning
  Tillsyn regleras av standarden ISO 14731. Personal för tillsyn vid svetsning ska kunna visa tillräcklig teknisk kunskap för att alla tilldelade uppgifter ska kunna utföras på ett tillfredsställande sätt
  Omfattningen av kompetens beror på produktionens krav. International Institute of Welding har utarbetat riktlinjer som säkerställer minimikrav på kompetens för de tre nivåerna som anges i standarden:
  • Personal med omfattande teknisk kunskap
   - internationell svetsingenjör, IWE
  • Personal med normal teknisk kunskap
   - internationell svetstekniker, IWT
  • Personal med grundläggande teknisk kunskap
   - internationell svetsspecialist, IWS
  Konstruktion av svetsade produkter
  Det är inte självklart att en konstruktör förstår vikten av att ta hänsyn till svetsningen när det gäller en produkts utformning. Med rätt kunskap hos konstruktören kan stora kostnadsbesparingar göras. Risk för problem under produktion eller ännu allvarligare - risk för haverier i den färdiga produkten - kan minimeras.
  Utbildningen till internationell svetskonstruktör, IWSD, vänder sig till konstruktörer men även beräkningsingenjörer, produktutvecklare, kontroll- och besiktningsmän, svetsansvariga och inköpare.Kontroll vid svetsproduktion
  Många företag skulle gagnas av att ha personal med kvalifikationer i nivå med IWI, internationell svetskontrollant. Utbildningen ger personalen kunskaper att kontrollera tillverkningsunderlag som ritningar och WPS:er, kvalifikationer för svetsande personal, vilka svetsar som är kritiska och behöver kontrolleras med oförstörande provning, vilka metoder som är lämpliga, samt kunna tolka resultat och sammanställa detta i rapportform.
  Utbildningen till IWI ger fördjupande kunskaper i både svetsteknologi och svetsinspektion.Läs mer om respektive utbildning, inträdeskrav och omfattning.
  Läs mer
 • 2018-06-13
  Trollhättan, snart kommer vi!
  Nu är det bestämt att Trollhättan blir platsen för nästa års Fogningsdagarna. Än så länge är inget innehåll klart, men att Högskolan Väst är inblandad kan vi avslöja.
  Har du några tips, idéer eller förslag? Kontakta Mathias Lundin.
  Läs mer
 • 2018-06-05
  Nu finns det över 80 svenska IW-utbildare!
  Grattis Lernia i Ljungby! Ni blev utbildare nummer 80 på listan över godkända IW-skolor i landet. 
  Vi vill även passa på att gratulera Lernia i Säffle som blev nummer 81, och Lernia i Gnosjö som blev nummer 82. Vi räknar med att snart lägga till ytterligare skolor, nu under veckan är Elisabeth iväg och insynar ytterligare två.Alla godkända IW-utbildare hittar du här.
  Läs mer
 • 2018-05-28
  Den nya personuppgiftslagen
  Svetskommissionen har tre ledord - öppenhet, förtroende och engagemang - ord som är helt i linje med GDPR. Den nya lagen innebär en del jobb, men fördelarna för dig som medlem är uppenbara.
  ÖppenhetDu kan självklart när som helst fråga efter och få ut den information vi har om dig.Förtroende GDPR ger dig större kontroll över vilken information som sparas hos oss.EngagemangVi vill inte skicka någon information till dig som du inte vill ha. Med det sagt så är det viss information vi behöver skicka till dig som medlem i Svetskommissionen. Det handlar om medlemsinformation, där lösenordet till hemsidan är ett tydligt exempel.
  Läs mer om hur Svetskommissionen följer GDPR.
  Läs mer
 • 2018-05-21
  Publikrekord!
  I år var det 10 570 personer som hittade till mässan! Det är en ökning med över 3 000 besökare jämfört med mässan 2016.
  Flytten till den större A-hallen bidrog säkert till det ökade besökarantalet, likaså att det är fjärde gången den ordnas, men framför allt för att det är en riktigt bra mässa, med fantastiska utställare. Tack alla ni som var med och bidrog till rekordet!
  Läs mer
 • 2018-05-18
  Tack för en fantastisk Elmia-vecka!
  Det personliga mötet är svåröverträffat, och vi fick träffa så många av er medlemmar nu under Svets och Fogningsteknik. Tack alla ni som kom förbi!
  Missade du någon av oss under mässan? Du hittar våra kontaktuppgifter här.

  Läs mer
 • 2018-05-14
  Vi lyfter branschen - häng med!
  Teckna medlemskap under mässan 15-18 maj så får ni resten av året 2018 utan avgift.
  Vi finns för att snabbt kunna ge er svar på frågor som annars skulle stoppa upp produktionen. Ert medlemskap visar att ni är seriösa och verkar för en sund bransch . Kom till vår monter A05:22 så berättar vi mer.
  Läs mer
 • 2018-05-09
  På väg till Elmia
  På fredag håller kansliet stängt. Vi har arbetet in den dagen för att kunna vila oss inför årets största branschhändelse - Elmia Svets och Fogningsteknik.
  Du hittar oss i monter A05:22, där du förutom att prata med oss kan prova på att svetsa virtuellt samt se ett prov på vad de tävlande i Yrkes-SM fick sätta ihop. Biljett hittar du här.
  Läs mer
 • 2018-05-06
  Vi ses på Elmia Svets och Fogningsteknik!
  15-18 maj ses vi i Jönköping! Du hittar oss i monter A05:22, där du också kan prova på virtual welding.
  Läs mer
 • 2018-05-04
  Svensk mästare i svetsning
  Vi gratulerar vår nye svenske mästare i svetsning Axel Gustafsson, Ekbackeskolan, som van under Yrkes-SM i Uppsala 25-27 april.
  Läs mer
 • 2018-04-25
  Bli godkänd IW-utbildare
  Se till att få er svetsutbildning kvalitetssäkrad efter internationellt erkända riktlinjer. Riktlinjerna beskriver minimikrav på teoretisk och praktisk utbildning som bör ligga bakom varje svetsarprövningsintyg enligt ISO 9606. Godkända elever får IW-diplom utfärdade av Svetskommissionen.
  För att bli godkänd utbildare av internationell svetsare (IW) och för att eleverna ska kunna få IW-diplom behöver ni ansöka till Svetskommissionen.
  I ansökan ska det bland annat framgå att skolan:
  • kan följa kursplanen för internationell svetsare
  • har lärare med verifierad svetskompetens
  • har lämpliga lokaler och utrustning
  • har bra läromedel
  • har rutiner för examinering
  Läs mer om vad ni behöver göra

  Läs mer
 • 2018-04-13
  Tack Kiruna! Vi ses i Jönköping!
  Fogningsdagarna har stått högt upp på kansliets att-göra-lista. Med dem avklarade laddar vi om och siktar på Elmiamässan Svets och Fogningsteknik i Jönköping 15-18 maj. Vi ses där!
  Vi vill tacka alla medlemmar som kom upp till Kiruna, och alla föreläsare som gjorde resan värd. Du som missade Fogningsdagarna kan ta igen en del av det genom att läsa nästa Svetsen som kommer ut 8 maj.Registrera din biljett till Elmia Svets och Fogningsteknik.
  Läs mer
 • 2018-04-11
  Sök till yrkeshögskola nu!
  Det finns flera yrkeshögskolor i Sverige som håller utbildningar direkt riktade mot kvalificerade jobb inom svetsbranschen. Yrkeshögskola är studiemedelsberättigande och avgiftsfri.
  Som svetsare finns nu alla möjligheter att skaffa spetskunskaper och få ett rejält försprång på arbetsmarknaden.Inom verkstadsindustrin, järnvägs- och energisektorn ställs allt högre krav på kvalitet, produktivitet och säkerhet. Detta skapar en stor efterfrågan på svetsare som har en kvalificerad utbildning. Att få ytterligare ett års studier efter avslutat yrkesgymnasium ger mycket goda förutsättningar att få jobbet man vill ha.
  Ansökningstiden går snart ut för kursstart i höst så läs på om utbildningarna och ansök. Eller se till att du påverkar unga driftiga svetsare i rätt riktning.
  • Svetsspecialist och Svetsinspektör, IWS och IWI-S på Yrkeshögskolan i Jönköping
  • Certifierad svetsare med kvalificerad kompetens hos Ekbackeskolan i Osby
  • Nordisk spårsvetsare på Vansbro Järnvägsskola
  Håller du en yrkeshögskoleutbildning som riktar sig mot
  svetsbranschen? Hör av dig till oss på Svetskommissionen.

  Läs mer
 • 2018-04-03
  Resultat uttagningstävlingar
  Alla deltävlingar är nu genomförda och de sex som gick vidare till Yrkes-SM i Uppsala 25-27 april är:
  Från Osbytävlingen
  Axel Gustaffson 79,1 Poäng, Ekbackeskolan, Osby
  Simon Berg, 66,3 Poäng Viskastrandsgymnasiet, Borås
  Från Haningetävlingen
  Gustaf Eriksson 69,6 Poäng, Bessemerskolan, Sandviken
  Jakob Åberg 68,1 Poäng Bessemerskolan, Sandviken
  Från Piteåtävlingen
  Albin Edling, 67,2 Poäng, Strömbackaskolan, Piteå
  Pontus Lundqvist, 61,4 Poäng, Strömbackaskolan, Piteå
  Mer info om Yrkestävlingar
  Läs mer
 • 2018-03-12
  Fullsatt studiebesök hos LKAB
  Den 12–13 april 2018 anordnas den årliga konferensen Fogningsdagarna, denna gång i Kiruna på den världsberömda ishotellet. Temat för konferensen är svetsning i arktiska förhållanden, och inkluderar bland annat ett studiebesök till LKABs gruva.Studiebesöket har visat sig vara oerhört populärt, och vi har redan nu fyllt samtliga 50 platser. Detta innebär att det inte längre går att anmäla sig till studiebesöket – men oroa dig inte, det finns många intressanta föredrag att höra!
  Bland annat kommer vi att höra från:
  • Daniel Stemne , Senior Specialist inom svetsteknologi vid SSAB Oxelösund, pratar om ståltillverkning och forskning, med fokus på de allt fler tillämpningar som passar konstruktioner av höghållfasta stål, utvecklingen av nytt stål, samt stålens svetsbarhet.

  • Joakim Hedegård är forskningskoordinator och projektledare på Swerea KIMAB (och även kursansvarig för IWE/IWT på KTH). Joakim kommer prata om trender som gör vår svetsande industri smartare: digitalisering i vårt perspektiv, bättre processtyrningar, utprovning i testbäddar, virtuell svetsning, samt ge exempel på intressanta projekt och aktiviteter i området.

  • Johan Ingemansson är teknisk chef i norden för Lincoln Electric. Han kommer att prata om applikationer som används för att förvara och transportera ämnen med låga temperaturer, såsom LNG (liquefied natural gas, som i flytande form är -160°C kallt), och vilka krav som ställs på konstruktion, svetsning, och material.

  • Lennart Ericson har erfarenhet från spårsvetsning i både varmt och kallt – han har arbetat nära med både Malmbanan samt byggt spår åt LKAB i Kirunagruvan på 1365 meters djup. På Fogningsdagarna kommer han att prata om spårsvetsning i kalla förhållanden, fördjupa lite om termitsvetsning, samt berätta om vilka lagar, krav, och metoder som används vid spårsvetsning i varmt och kallt.

  • Kjell Johansson arbetar med att svetsa ihop framtidens gruvfordon. SIMS, Sustainable Intelligent Mining Systems, är ett treårigt forsknings- och utvecklingsprojekt som tar fram en hållbar och intelligent gruva. Atlas Copcos bidrag är batteridrivna gruvfordon: Lastmaskiner, gruvtruckar och borriggar som i dag går på diesel ska i framtiden bytas mot batteridrivna.
  Utöver detta får vi specialbesök av Stefan Sydberg , som sitter i kommunstyrelsen i Kiruna. Stefan kommer att prata om Kiruna Kommuns arbete för att värna industrin i regionen och vilka möjligheter och utmaningar de har framför sig – samt hur kommunen ska arbeta för att rekrytera företag och investerare till Kiruna.
  Läs mer
 • 2018-02-15
  EN ISO 9606-1 citerad i OJEU
  EN ISO 9606-1:2017 är sedan 9 februari 2018 citerad i EU-kommissionens officiella tidskrift, OJEU för PED, och är därmed harmoniserad och kan utan förbehåll tillämpas under harmoniserad produktstandard för tryckbärande anordningar. Se citeringen.
  Mathias Lundin
  Läs mer
 • 2018-01-30
  Frusna Fogningsdagar
  Årets Fogningsdagar (12-13 april) lär visserligen bli lite kallare än i Karlskrona förra året, men ett studiebesök i LKAB:s gruva är värt det!
  Ännu är inte programmet klart, men vi kan lova många intressanta föredrag och fler spännande studiebesök.Vi kommer att hålla till i Ishotellets lokaler och där är även boende förbokat , i flerbäddrum. Det kommer även att finnas vanliga rum på ett hotell i närheten.
  Läs mer
 • 2018-01-23
  Tack kära Kollega!
  När svetsning syns i media är det oftast i samband med dålig arbetsmiljö och arbetsplatsolyckor. Därför känns det extra roligt att läsa tidningen Kollegas artikel om Rinman Education och deras industriutbildning för nyanlända.
  I artikeln får vi möta några utbildare på Rinman Education och hur de engagerar sig i sitt jobb och sina elever. Att de gör ett bra jobb märks - många av eleverna har jobb direkt när de kommer ut.Läs hela artikeln här.PDF(Kollega är fackföreningen Unionens medlemstidning, www.kollega.se, fotograf är Per Knutsson)
  Läs mer
 • 2018-01-12
  Ett stort grattis till årets bästa!
  Efter många fina motiveringar har juryn valt årets vinnare ut, och på Svetslärarmötet fick vi äntligen veta vilka de är. Det här är första gången som den här utmärkelsen delas ut, i tre olika klasser: årets IW-utbildare, årets svetslärare och årets IW-elev.
  Läs mer
 • 2017-12-20
  And the nominees are ...
  Många var nomineringarna som kom in till Svetskommissionen. Vi har nu glädjen att publicera alla nominerade för 2018 års IW-elev, IW-skola och svetslärare.
  Läs mer
 • 2017-12-19
  Fortbildning för nyfikna svetslärare: Svetslärarmötet
  Undervattenssvetsning, fem-analys och pedagogik är några av de ämnen som vi tar upp under de två dagarna som SLM pågår - årets bästa chans att bli inspirerad och uppdaterad .
  Nytt för i år är de stipendier vi delar ut till årets IW-elev, svetslärare och IW-utbildare. Är det du, en av dina elever eller din skola?
  Läs mer
 • 2017-12-18
  Från och med fredag är vi jullediga här på kansliet. Det är lite olika när vi kommer tillbaka, men alla är helt säkert på plats 8 januari.
  Läs mer
 • 2017-12-06
  Snart kommer tidningen Svetsen
  Årets sista tidning har provning som tema. Det finns dock mer än så:
  Vill du bidra med artiklar eller idéer till tidningen, kontakta redak­tören Sonja di Gleria. Om du har bytt jobb och vill berätta om det behöver vi en kort text (max 630 tecken med mellanslag) och ett högupplöst foto. Manus­stopp för redaktionellt material till nästa Svetsen är 12 januari.
  Läs mer
 • 2017-11-14
  Nyfiken på 3D-printing?
  Är additiv tillverkning färdigt för högvolymproduktion i industrin och kan du tjäna pengar på metoden? Svaren på detta får du under detta endagarsseminarium.
  Läs programmet för dagen här.PDFAnmäl dig direkt.För frågor, kontakta Per Westerhult: 08-120 304 03.
  Läs mer
 • 2017-11-06
  Nominera dina favoriter
  I samband med Svetslärarmötet (11-12 januari 2018) kommer vi att dela ut ett stipendium till årets bästa IW-elev, svetslärare och IW-utbildare.
  Bästa lärare kommer, förutom äran, att få 8 000 kr. Bästa IW-utbildare kommer hem med en fri revision (värd 14 000 kr) och bästa IW-elev får 8 000 kr.
  Läs mer
 • 2017-10-12
  SS-EN ISO 15614-1:2017
  Ny utgåva av standarden för svetsprocedurkontroll SS-EN ISO 15614-1:2017 fastställdes i juli.  Kvalificering av svetsprocedurer och styrning av tillverkningen med svetsdatablad är viktiga pusselbitar vid kvalitetssäkring för svetsning.
  Skillnader jämfört med tidigare utgåva och kommentarer finns i Standardspalten i Svetsen nr 2 och 3/2017.Den tydligaste skillnaden med nya utgåvan är att den delats in i två nivåer. Nivå 1 innehåller lägre krav och speglar amerikansk tillämpning, och nivå 2 speglar europeisk tillämpning och den tidigare utgåvan. Kvalificering enligt nivå 2 ska alltid täcka krav enligt nivå 1, och därmed är det också meningen att detta ska kvalificera för krav enligt ASME avseende svetsprocedurkontroll. Notera att utgåvan inte ännu är citerad i EU -kommissionens officiella tidskrift (OJEU) och heller inte refererad, om daterad, i produktstandarder harmoniserande med PED.Nivå 2 har en rad smärre skilnader. Den mest intressanta är det sena tillägget av krav på kvalificering vid användandet av vågformstyrning. I korthet anges att när vågformstyrning använts vid provet ska typ av vågformsstyrning anges i WPQR:en, som sedan kvalificerar för svetsning med den typ av vågformstyrning och den tillverkare av strömkälla som användes vid provet.Vågformsstyrningens påverkan på egenskaperna är föremål för diskussion och mer kunskap behövs. AGS 445 kommer att fortsätts diskutera frågan framöver.Svetskommissionen har bett Swerea Kimab att, tillsammans med strömkälletillverkare och andra intressenter, studera dessa frågor med syfte att kunna föra ut vägledningar till svenska företag för att effektivt utnyttja moderna strömkällors fulla potential och samtidigt verifiera svetsegenskaperna. Läs mer i Standardspalten i tidningen Svetsen.Arbetsgruppen AGS 445 Kvalifikationskrav för svetsning följer och påverkar arbetet med standarderna för personal och procedurer för svetsning. Gruppen diskuterar även tolkning (frågor och svar) och vägledning för användandet, se Verktygslådan.
  Läs mer
 • 2017-10-10
  Sammanhållen yrkesutbildning
  Det svenska utbildningssystemet ska möjliggöra ett livslångt lärande och skapa förutsättningar för utbildning och bildning. Svetskommissionen är med och utvecklar detta på uppdrag av regeringen via Skolverket.
  Svetskommissionen arbetar nära Skolverket och övriga branscher inom industrin för att säkerställa att elevernas kunskapsnivåer på yrkesutbildningar motsvarar det som efterfrågas av företagen. Hur bidrar Svetskommissionen till detta? Jo, genom att ha en ledamot i det nationella programrådet för industritekniska programmet.Skolverket har nu fått i uppdrag av regeringen att ta fram en yrkesutbildning som blir en kortare, påbyggnadsbar väg till arbete för de som står långt ifrån arbetsmarknaden idag. Ett basblock på 700 gymnasiepoäng har nu föreslagits från industribranscherna och därutöver går eleven in på en kortare inriktning, t.ex. mot svetsning. Kurserna materiallära, tillverkningsunderlag, svets grund och kälsvets 1 och 2 för en metod ligger som förslag. Därefter är det lätt att bygga på metoder och nivåer om intresse och behov uppstår.Vid frågor om detta kontakta Elisabeth Egerblom
  Läs mer
 • 2017-10-02
  Svetskommissionen på Stålbyggnadsdagen
  Gasmetallbågsvetsning utifrån 1090, svetsnyheter i 1090 och skillnaden mellan diplom och intyg kommer Svetskommissionen att prata om torsdagen 26 oktober.
  • Gasmetallbågsvetsning - risker och begränsningar utifrån SS-EN 1090/Ulla Zetterberg Anehorn, Dekra
  • Vilka nyheter om svetsning väntas i den nya utgåvan av EN 1090-2?/Mathias Lundin, Svetskommissionen
  • Utbildning eller prövning av svetsare, skillnad mellan diplom och intyg/Hosse Larizadeh
  • Paneldiskussion och frågestund
  Seminarierna ingår i deltagaravgiften för Stålbyggnadsdagen. Samtidigt som du anmäler dig till dagen anmäler du dig till vårt seminarie.
  Läs mer
 • 2017-09-27
  Rapporter från Schweissen & Schneiden
  Just nu håller världens största svetsmässa på för fullt. Och så klart är Svetskommissionen på plats.
  Peter Norman och Mathias Lundin är där och rapporterar direkt på vår Facebooksida. Vi kommer även att skriva en del om mässan i årets sista nummer av Svetsen (kommer ut 11/12).
  Läs mer
 • 2017-09-22
  Ny utgåva SS-EN ISO 9606-1:2017
  Ny svensk utgåva av standarden för svetsarprövning SS-EN ISO 9606-1:2017 fastställdes i slutet av augusti. Utgåvan innehåller dock samma utgåva av ISO 9606-1:2012 med korrigering från 2012 som tidigare ”SS-EN-utgåvan”. 
  Den nya utgåvan medför därmed inga tekniska skillnader, och behöver alltså inte anskaffas om man har 2013 års utgåva och inte tillverkar under PED. Det som tillkommit är två bilagor i den europeiska utgåvan, bilaga ZA respektive ZB, som anger referenser till avsnitt i tryckkärlsdirektiven PED respektive SPVD. Dessutom anger bilaga ZA att omvalidering enligt avsnitt 9.3 c) i ISO 9606-1 inte är tillåtet för produkter i kategori II, III och IV i PED.
  Läs mer
 • 2017-09-19
  Inte akademiker? Nu kan du läsa till IWT på KTH ändå
  Har du ett IWS-diplom och har arbetat inom yrket i sex år efter det? Börjar du bli sugen på att gå vidare i branschen?
  Då har du nu möjlighet att söka till IWT-utbildningen. Innan kursstart måste du skriva ett inträdesprov med godkänt resultat. Skicka din ansökan till Svetskommissionen redan nu.Information om inträdesprovet kan du läsa här.Mer om utbildningen hittar du här.
   IWS - Internationell Svetsspecialist IWT - Internationell Svettekniker
  Läs mer
 • 2017-09-08
  Svetsning i media
  Svensk industri ropar efter kompetent svetspersonal och Svetskommissionen jobbar stenhårt för att försörja industrin med rätt kompetens. Den stora delen handlar om att locka unga till yrkena, därför måste bilden av svetsning i media överensstämma med verkligheten i moderna verkstäder
  Detta är exempel på hur journalister använder bilder på svetsare och svetsning på ett missvisande sätt:https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utvardering-forberedande-utbildninghttp://www.dn.se/debatt/skandal-att-de-oseriosa-gymnasierna-far-fortsatta/http://www.svd.se/vem-vill-anstalla-en-halvt-utbildad-svetsare/om/debattOBS! Bilderna under länkarna ovan kan vara utbytta till mer rättvisande bilder om ansvarig utgivare hörsammat denna kritik.
  Läs mer
 • 2017-08-18
  Svetskommissionens VD Mathias Lundin tar emot internationell utmärkelse
  Under International Institute of Welding, IIWs, årsmöte i Shanghai i juni 2017 fick Svetskommissionens VD Mathias Lundin ta emot Thomas Medal för insatser inom internationell standardisering inom svetsområdet.
  International Institute of Welding, IIW, är en standardiseringsorganisation som framställer ISO-standarder. IIW har ett avtal med ISO, likt CENs "Vienna Agreement" för att fastställa ISO-standarder.
  Läs mer
 • 2017-08-08
  Uppdaterad prislista
  Från den 1 juli i år gäller nya priser kring de internationella utbildningarna. Detta påverkar bland annat dig som är godkänd utbildare, ATB.
  Styrelsen för ANB-verksamheten beslutade i våras att justera prislistan för examinering, utfärdande av diplom, certifikat samt revisioner av utbildningsverksamheter. Höjningarna är av marginell karaktär men i vissa fall behövdes en större justering utföras för att täcka de faktiska kostnaderna. Detta gäller bland annat treårsrevisioner av utbildare samt praktisk examination av svetsinspektörer. Verksamhetens ska bära sina egna kostnader.Den nya prislistan hittar du i kvalitetshandboken kapitel 4, bilaga 3

  Läs mer
 • 2017-08-08
  Vill du vara med?
  Du har väl inte missat att vi under 2017 provar med reducerad medlemsavgift för små, svenska företag. Många mindre företag gör en stor insats för svetsbranschen och vi vill på detta sätt stödja dem med våra tjänster och samverkan.
  Den reducerade medlemsavgift gäller för svenska företag med en omsättning under 5 miljoner kronor samt färre än 5 anställda. Priset blir då en halv andel (5 950 kr + föreningsavgift 100 kr).Många små företag gör en stor insats för svetsbranschen och vi vill på detta sätt främja dessa företags möjligheter att medverka samt dra nytta av tjänster och samverkan.​Läs mer om vad som gäller och hur du blir medlem.
  Läs mer
 • 2017-07-24
  Semestertider
  Många på kansliet är lediga och kan därför vara svåra att få tag på. De flesta är tillbaka den 14 augusti. Ha en fantastisk ledighet!
  Bild: Pedro Melo

  Läs mer
 • 2017-06-21
  Lär om lasersvetsning
  Kursen, på totalt 68 timmar, ger dig goda teoretiska och praktiska kunskaper om lasersvetsning, men även en överblick över andra laserbearbetningsmetoder.
  Lasersvetsning är en högproduktiv sammanfogningsmetod för den moderna tillverkande industrin, som allt mer ersätter konventionella svetsmetoder. Lasersvetsning är framtidens metod enligt många experter och passar många material och olika produktionsmiljöer.

  Läs mer
 • 2017-06-09
  Skolstart i höst?
  Om du funderar på vidareutbildning, så är det hög tid att börja kolla på det nu. Vår kursverksamhet har lagt upp höstens kurser, och de internationella utbildarna likaså.

  Utbildare som har Svetskommissionens godkännande att utbilda enligt IIW-/EWF:s utbildningsriktlinjer kallas för Approved Training Body (ATB). Här hittar du alla utbildare som idag är verksamma och som har tillstånd att starta kurser. Det finns en del nya kurser hos oss - Svetsprocessteknik, Visuell kontroll av svets och Kvalitetssäkring vid svetsning ISO3834/EN1090. Våra kurser hittar du här. Funderar du på att bli internationell svetstekniker (IWT)? För dig som har IWS-diplom och sex års yrkeserfarenhet finns en ny antagningsväg. Här hittar du de nya reglerna.
  Läs mer
 • 2017-06-02
  Trevlig helg!
  På måndag 5 juni är kansliet stängt, men vi är tillbaks som vanligt onsdag 7 juni.
  Brödtext
  Läs mer
 • 2017-05-29
  Fel i Svetsen

  Ibland blir det fel. Som i senaste Standardspalten där det står "under -20 °C" när det naturligtvis ska vara "över".
  Den rätta meningen lyder: "Giltigheten för tillsatsmaterial är ändrad avseende fabrikat, så att begränsningen till fabrikatet som använts vid provet inte omfattar temperaturer över -20 °C och inte heller metallpulverfylld rör­elektrod (metod 133 och 138)."Du som är medlem kan ladda ner Standardspalten som pdf härifrån.Rätt ska ju vara rätt, så mejla Sonja di Gleria om du hittar någon annan tokighet.
  Läs mer
 • 2017-05-24
  Kansliet stängt

  Vi får höras på måndag istället, för på fredag är kansliet stängt. Ha en riktigt skön helg!
  Brödtext
  Läs mer
 • 2017-05-15
  Nytt i vår webbshop
  Vi får ofta frågan om ett bra verktyg som en svetsansvarig, svetskontrollant eller svetsare kan använda vid kontroll av svets.
  Nu har du chansen att köpa svetsmåttsverktyget MG-8 till ett mycket bra pris.
  Eller gå en av våra kurser för Visuell kontroll av svets för svetsare där du får ett svetsmått vid kurstillfället.

  Pris:
  415 kr för medlemmar
  600 kr för icke medlemmar
  (Frakt tillkommer)
  www.svets.se/svetsmatt

  Läs mer
 • 2017-05-09
  Sök till yrkeshögskola nu!
  Det finns flera yrkeshögskolor i Sverige som håller utbildningar direkt riktade mot kvalificerade jobb inom svetsbranschen. Yrkeshögskola är studiemedelsberättigande och avgiftsfri.
  Som svetsare finns nu alla möjligheter att skaffa spetskunskaper och få ett rejält försprång på arbetsmarknaden.Inom verkstadsindustrin, järnvägs- och energisektorn ställs allt högre krav på kvalitet, produktivitet och säkerhet. Detta skapar en stor efterfrågan på svetsare som har en kvalificerad utbildning. Att få ytterligare ett års studier efter avslutat yrkesgymnasium ger mycket goda förutsättningar att få jobbet man vill ha.
  Ansökningstiden går snart ut för kursstart i höst så läs på om utbildningarna och ansök. Eller se till att du påverkar unga driftiga svetsare i rätt riktning.
  • Svetsspecialist och Svetsinspektör, IWS och IWI-S på Yrkeshögskolan i Jönköping
  • Certifierad svetsare med kvalificerad kompetens hos Ekbackeskolan i Osby
  • Nordisk spårsvetsare på Vansbro Järnvägsskola
  Håller du en yrkeshögskoleutbildning som riktar sig mot
  svetsbranschen? Hör av dig till oss på Svetskommissionen.

  Läs mer
 • 2017-05-08
  Uppdatering av Svetsa Rätt
  Webbplatsen Svetsa Rätt togs fram 2012 som en del av AFA Försäkrings program Från ord till handling och används idag både inom svetsföretag och i svetsutbildningar.
  Innehållet fokuserar på svetsares arbetsmiljö och hur man hanterar eventuella problem på ett professionellt sätt. Webbplatsen ska nu utökas med information om svetsning vid tillfälliga arbetsplatser, samt göras enklare för lärare och elever att användas. Som en del av projektet planeras ett antal studiebesök på svetsarbetsplatser.

  Målet för projektgruppen är att få en fördjupad kunskap om problem och smarta lösningar som passar för tillfälliga arbetsplatser. Om ni representerar en arbetsplats som ni tror skulle passa in i projektet och är intresserade av att höra mer, kan ni kontakta Pär Fjällström (010–788 65 25) vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

  Läs mer
 • 2017-04-27
  Äntligen!
  Efter många månaders förberedelser är det äntligen dags för Fogningsdagarna. Stora delar av branschen träffas nere i Karlskrona för att utbyta erfarenheter, lära nytt och få besöka två av Sveriges framgångsrika industriföretag.
  Om du är på plats, passa på att även prata med oss på kansliet. Och du som inte är med kan trösta dig med att vi kommer att rapportera från dagarna, både i sociala medier och i kommande tidningen Svetsen.

  Läs mer
 • 2017-04-24
  Nyfiken på våra diplomutbildningar?
  Kompetensutveckling är viktigt både för företaget och den anställde. Ibland är det svårt att få en överblick av utbudet av kurser och utbildningar.
  Läs mer
 • 2017-04-02
  Hälsa och säkerhet
  Som i alla yrken finns det risk för arbetsskador inom fogningsyrken. De allra flesta kan du undvika genom kunskap och de hjälpmedel som finns.
  Hälsa och säkerhet är ett viktigt område för Svetskommissionen. Det är bland annat därför som nästa nummer av Svetsen (nr. 2, 19 maj) har det som tema.Redan nu finns det gott om material på vår hemsida för dig som är nyfiken på mer. Här hittar du bra utbildnings- och informationsmaterial.
  Läs mer
 • 2017-04-01
  Svetsarprövnings-
  intyg krävs för IWE

  Enligt de nya riktlinjerna från IIW (IIW-512-231-IV) som börjar att gälla efter 30/6-2017 ska en IWE kunna uppvisa intyg på de svetsar hen är ansvarig för.

  Riktlinjerna kommer att implementeras i den utbildning som anordnas av SwereaKimab och de som har en godkänd utbildning ges möjlighet att förnya sitt diplom genom svetsarprövning på lämpligt företag.
  Utan rätt svetsarprövningsintyg är IWE-diplomet inte fullständigt efter detta datum

  -Vi ser det som en viktig del i utbildningen att den ansvarige svetsingenjören också kan hantera de svetsmetoder, fogtyper och svetslägen som personen är ansvarig över. Vi ser bara fördelar med dessa nya riktlinjer, menar Joakim Hedegård, utbildningsansvarig, SwereaKimab.
  (Som många säkert misstänkte så var det här ett aprilskämt. Fast det är kanske inte en så dum idé? ;) )
  Läs mer
 • 2017-03-14
  Årets lösenord är utskickade
  Vi har just skickat ut lösenordet för 2017 till dig som är kontaktperson, så ta en titt i din mejlkorg.
  Tänk på att lösenordet gäller för hela företaget, så sprid det även till dina kollegor.Om mejlet har kommit på avvägar, kontakta oss på info@svets.se
  Läs mer
 • 2017-03-13
  Vad gör vi egentligen?
  Det får du veta om du läser vår verksamhetsberättelse. Den är på tryck, men redan nu kan du läsa den här.
  Vi vill passa på att tacka er medlemmar för ert engagemang under året, och samverkan som ger förutsättningar för svensk industris framtid, där svetsning och annan fogningsteknik har en avgörande betydelse. Vi ser fram emot att det här året blir ännu bättre!
  Verksamhetsberättelsen 2016PDF
  Läs mer
 • 2017-03-01
  Snart kommer Svetsen
  Den 10 mars kan du börja hålla utkik, då kommer årets första nummer som handlar om materiallära.
  Bland mycket annat i tidningen hittar du också en intervju med Stephan Boethius som är Svetstekniska föreningens nye ordförande.
  Mer om innehållet, och några smakbitar, hittar du här.
  Läs mer
 • 2017-02-08
  Nu kör vi!
  Svetskommissionen och Elmia har nu en överenskommelse om samarbetet om mässan Svets och Fogningsteknik 15-18 maj 2018.
  Vi ser fram emot en fantastisk mässa som överträffar alla tidigare. Vi har bytt till den större A-hallen för att göra detta möjligt.Du vet väl att som medlem i Svetskommissionen har du rabatt på monterytan med 265 sek/kvm. Det innebär en hel medlemsandel (11 900 sek) för en monter på 45 kvm.

  Bokningen är i full gång och det är bra att vara på hugget för de bästa platserna. Om du inte redan blivit kontaktad om detta kan du kontakta:

  Patrik Swenzén, Annonshuset
  08-662 75 67
  070-654 33 32

  Läs mer
 • 2017-02-03
  Du missar väl inte Fogningsdagarna?
  Ta chansen att under två dagar i Karlskrona träffa kollegor från branschen, få information om den senaste tekniken och gå på spännande studiebesök.
  Att branschen årligen får träffas och utbyta erfarenheter ser vi på Svetskommissionen som nödvändigt för att hålla sig i utvecklingens framkant. Konferensen Fogningsdagarna samlar runt ca 100 industriföreträdare under två dagar av föredrag, studiebesök och kvällsaktiviteter.
  Svetsning och liknande tekniker är nyckelprocesser som kräver bra kontaktnät och goda förutsättningar för samverkan för att produktionen ska bli bästa tänkbara. Det är ett bra tillfälle att träffa representanter från alla delar av branschen.
  Läs mer
 • 2017-02-02
  Svetslärarforum på Facebook

  På senaste SLM utlovades ett nytt forum för svetslärare där erfarenheter, tips och idéer kan delas. Facebook ansågs vara en bra plattform och nu har den slutna gruppen "Svetslärarforum Svetskommissionen" startat.
  För att ansluta till forumet behöver du ha en egen facebookprofil. Sök sedan efter "Svetslärarforum Svetskommissionen" och ansök om medlemsskap.Redan under de första 12 timmarna anslöt sig över tjugo svetslärare.
  Forumet vänder sig till alla svetslärare i Sverige på gymnasieskolor, yrkeshögskolor, arbetsmarknadsutbildningar och komvux.Kom med du också!Länk till Facebookgruppen hittar du här.
  Läs mer
 • 2017-02-01
  Ny information från Swedac angående SS-EN ISO 9606-1
  Tillverkare av tryckbärande anordningar kan välja SS-EN ISO 9606-1 för svetsarprövning respektive SS-EN ISO 14732 för operatörsprövning.
  Nu har Swedac godtagit att ackrediterad organ ska kunna ställa ut svetsarprövningsintyg, granskade mot PED, enligt SS-EN ISO 9606-1. Sedan tidigare har man kunnat göra detta även för operatörsprövning enligt SS-EN ISO 14732.

  Man hänvisar till WGP guideline F 06 som behandlar avsaknaden av harmoniserad standard för t.ex. kvalificering av svetsare, svetsoperatörer och lödare. Arbetsmiljöverket har genom Swedac sanktionerat att följa "guidelinen". Detta har stort betydelse för övergången från SS-EN 287-1 till SS-EN ISO 9606-1. Se vidare kommande standardspalt i Svetsen nr 1/2017.

  Läs mer
 • 2017-01-31
  Ny antagningsväg till IWT-utbildningen på KTH

  Under 2016 startade arbetet med att införa en ny antagningsväg till internationell svetstekniker. En speciellt tillsatt arbetsgrupp arbetar just nu med att finputsa de sista förberedelserna och till nästa kursstart på KTH, januari 2018, kommer den nya antagningsvägen att ligga öppen.
  Läs mer
 • 2017-01-24
  Missade du SLM?
  Aldrig har så många tagit chansen att under Svetslärarmötet få inspiration och ny kunskap - 130 personer. För er, och för er som missade dagarna, har vi lagt ut materialet från våra föreläsare.
  Här hittar du de flesta föredragen från SLM 2017. De är fria att använda i undervisning (med källa angiven). De går att skriva ut, men det ska inte gå att ändra i dem.
  Läs mer
 • 2017-01-11
  Ny kursansvarig
  Idag välkomnar vi Hosse Larizadeh till Svetskommissionen. Hosse är IWS och har erfarenhet som svetsare, svetslärare och svetsansvarig. Hos oss ska han främst ansvara för kursverksamheten.
  Naturligtvis är han med under Svetslärarmötet, så passa på att prata med honom, ställa frågor och dela med dig av dina idéer.
  Läs mer
 • 2017-01-10
  All time high!
  På torsdag blir vi över 130 personer som får inspiration och ny kunskap om till exempel fartygsbyggen i moderna rostfria stål och arbetsmiljö; kunskap om att få bättre luft.

  Konferensen kommer att hållas på två dagar med föreläsningar och demonstrationer som visar svetsutrustning, tillbehör, utbildningslitteratur.Svetslärarmötet är en utbildning som anordnas varje år av Svetskommissionen och Svetstekniska föreningen. Syftet med kursen är att ge svetslärarna och personer i svetsande och utbildande verksamhet den utbildning som krävs för att hålla sina kunskaper aktuella.Vi vill rikta ett stort tack till sponsorer och samarbetspartners. Utan dem skulle mötet inte vara möjligt att genomföra.Våra huvudsamarbetspartnersAAA certifikation, Aga, Air Liquide, Axson, Dekra, Elga, NST, Esab, Force Technology, Praxair, GasIQ, Voestalpine och Kemppi.Våra samarbetspartnersCastolin Scandinavia AB/C.I Pihl/Elga AB/Force Technology Sweden AB/Järnvägsskolan Tra kverket/Yrkesakademin AB/ Liber AB/ScandRail Sweden AB/Lincoln/Svenska Elektrod AB/ Voestalpine Böhler Welding
  Läs mer
 • 2016-12-22
  Nytt år = nytt jobb?
  Mellan tomteankomst, nyårsfyrverkerier och tretton­dagsbal kanske tankar om nytt jobb kommer? Då är jobbet på Sandvik är något att titta närmare på!

  Sandvik söker en ny medarbetare: en chef för leveranskontroll svetsprodukter.

  Läs mer
 • 2016-12-15
  Vi önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!
  Vi kommer att ha helt stängt 23 och 27 december samt 5 januari.

  Läs mer
 • 2016-12-07
  Behöver du ny inspiration som svetslärare?
  Svetslärarmötet är ett årligt arrangemang för att stimulera och stärka landets svetslärare. Med nya tankar och inspiration kan en lärare motivera sina elever och framtida svetsare ännu bättre.
  Under två dagar får vi höra mer om modern fogning, från forskningsresultat till hur man bygger framtidens båt i rostfritt stål.Kunskap om den senaste tekniken ökar kompetensen och
  ger bättre konkurrenskraft, tankar som Svetskommissionen och Svetstekniska föreningen arbetar efter.
  Ur programmet:
  • Vad händer inom IW-systemet för utbildare?
  • Digitalt lärmaterial
  • Vad forskas det om just nu – områden och resultat?
  • Fartygsbygge i moderna rostfria stål
  • Metallpulverfylld eller fluxfylld tråd – vad, när, hur?
  • Automation säkrar jobben – vad krävs av operatören?
  • Undervattensvetsning – svetsning i vått och torrt!
  • Modern värmebehandling före och efter svetsning
  • Fällor med att svetsa höghållfasta stål
  • Vilka standarder är under förändring?
  • Arbetsmiljö: kunskap om att få bättre luft
  • Hur TIG-svetsar man professionellt?
  Välkommen!
  Läs mer
 • 2016-12-05
  Joakim på Yrkes-EM

  1-3 december tävlades det för fullt i Göteborg. Naturligtvis var vi mest intresserade av hur det skulle gå för Joakim Carlsson som tävlade för Sverige.
  Vi har växlat några ord med Joakim och lät honom berätta om tävlingarna och framtiden:- Det var en rolig upplevelse att vara med. Jag hann träna 150 timmar innan, berättar Joakim. Men jag är inte nöjd med att komma 11.- Det var en del moment jag bommade, det är typiskt att det ska hända under tävlingen. Men det är bara att ta nya tag till VM.- Nu jobbar jag, på Ekströms och son i Kristianstad. När jag ska träna åker jag dock till Yrkeshögskolan i Osby.Vi tackar Joakim för pratstunden och önskar honom lycka till med träningen och naturligtvis att det ska gå bra i Yrkes-VM. 2017 års tävling äger rum i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten den 14–19 oktober. Men hur såg resultatlistan ut på de första tre platserna:
  • Guld: Josh Peek, Storbrittanien.
  • Silver: Leroy De Ryck, Belgien.
  • Brons (2): Peter Panyi, Ungern och Alf Sundal, Norge.
  Mer om tävlingen och World skills Sweden hittar du här.

  Läs mer
 • 2016-12-02
  Bästa Svetsen-numret på länge!
  I alla fall om man är intresserad av utbildning. Och med tanke på hur snabb utvecklingen i vår bransch är så borde du vara det!
  Här hittar du vad tidningen handlar om och även två smakprov.Någon gång runt Lucia är det dags att hålla utkik efter papperstidningen i brevlådan.
  Läs mer
 • 2016-11-28
  Svetslärare - ett viktigt yrke!
  Kom på årets Svetslärarmöte SLM 12-13 januari i Stockholm! Ny kunskap – exempel från industrin, de senastere geländringarna och möten med nya människor, det stärker svetsläraren i vardagen. Det blir två intressanta dagar med tekniska föredrag, praktiska demonstrationer, mini-mässa och middag.
  Några av programpunkterna:
  • Vad händer inom IW-systemet för utbildare?
  • Digitalt lärmaterial
  • Vad forskas det om just nu och i framtiden?
  • Fartygsbygge i moderna rostfria stål
  • Metallpulverfylld el fluxfylld tråd - vad, när, hur?
  • Automation säkrar jobben - vad krävs av operatören?
  • Undervattensvetsning - hur gör man?
  • Modern värmebehandling före och efter svetsning
  • Fällor med att svetsa höghållfasta stål
  • Vilka standarder är under förändring?
  • Arbetsmiljö: kunskap om att få bättre luft
  • Hur TIG-svetsar man professionellt?

  Läs mer
 • 2016-11-17
  Är du en svetshjälte?
  Då söker två av våra medlemsföretag just dig!
  Både AGA och AirLiquide söker nya kunniga medarbetare, med teoretisk talang, praktiska kunskaper och affärssinne.Läs mer på vår sida för nya jobb: www.svets.se/jobb
  Läs mer
 • 2016-11-16
  Ta med dina elever till framtiden
  EuroSkills är Europas största tävling i yrkesskicklighet och 1-3 december genomförs detta evenemang för första gången i Skandinavien, på Svenska Mässan i Göteborg.
  Personal från Arbetsförmedlingen och samt studie- och yrkesvägledare finns på plats med en styrka på över 100 personer för att besökare ska ha en chans att få reda på mer och ställa frågor kring de olika yrkena och sina framtida skolval.Tävlingsyrkena är allt ifrån snickare och rörmokare till kock och webbdesigner. Förutom tävlingarna kommer det att finnas möjlighet att prova på alla yrken och upptäcka sina egna talanger ihop med information som påvisar alla möjligheter med en yrkesutbildning – jobb direkt, starta eget, jobba utomlands eller läsa vidare på högskola.
  Läs mer
 • 2016-11-11
  Det finns en arbetsgrupp för dig
  En stor del av vår verksamhet sker i våra arbetsgrupper. Med över 30 arbetsgrupper finns det garanterat någon inom ditt intresseområde. Engagera dig för att omedelbart få ett nätverk av branschfolk med samma intresse som du.

  På bilden ser du Svetskommissionens arbetsgrupp AG 52 Friktionsomrörningssvetsning (FSW), som tittar på robotiserad FSW hos Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan. En mycket spännande metod för tillverkning av fordon, flyg, tåg och fartyg.Läs mer om våra arbetsgrupper.
  Läs mer
 • 2016-11-07
  Vem vill anställa en halvt utbildad svetsare?
  Hur får man ihop en utbildning som ger ett välutvecklat yrkeskunnande med goda teoretiska kunskaper? Amelie von Zweibergk, Teknikföretagen, sätter fingret på en viktig fråga.
  På SvD debatt idag skriver Amelie om att återinförandet av den grundläggande högskolebehörigheten inte får ske på bekostnad av kurser i yrkesämnen. En gymnasieutbildning måste ge de kvalificerade yrkeskunskaper som krävs inom en industri som ställer allt hårdare kompetenskrav.
  Läs mer på SvD debatt
  Läs mer
 • 2016-11-03
  Kansliet har ledigt
  Fredag 4 november tar vi på kansliet en ledig dag. Vi är tillbaks som vanligt på måndag 7 november.
  Brödtext
  Läs mer
 • 2016-11-03
  Välj rätt!
  Jobb direkt, hög livslön och strålande utvecklingsmöjligheter. Genom att välja en yrkesutbildning tar du inte bara chansen att få jobba med något du verkligen gillar – det är också ett riktigt smart val för framtiden.
  Den 1-3 december 2016 samlas ungdomar från hela Europa på Svenska mässan i Göteborg för att tävla om EM-titeln i hela 35 yrken. Ett av yrkena är naturligtvis svetsare. Besökarna kommer ha unika möjligheter att inspireras av de bästa, prova på alla yrken och upptäcka sina egna talanger. Det kommer också bli workshops med framtidsperspektiv, seminarier, nätverksträffar och utställningar.Läs mer om tävlingarna i i Euroskills broschyr "Vad är du bra på"?PDFDu kan också besöka Euroskills hemsida.
  Läs mer
 • 2016-10-28
  Sänk kostnaden, höj vinsten
  När man pratar om att höja vinsten handlar det oftast om att producera mer på kortare tid. Det många glömmer är att du kan tjäna lika mycket på att sänka dina svetskostnader.
  Hur gör man då? Ett första tips är att använda något av de svetsekonomiska verktygen som finns här på sidan. För att snabbt öka din kunskap i ämnet rekommenderar vi boken "Svetsekonomi och produktivitet", som du beställer hos oss. I tidningen Svetsen hittar du artiklar om ämnet, till exempel "10 tips för hur en konstruktör kan minska svetskostnaden".PDF
  Sist men inte minst är du välkommen till arbetsgruppen som arbetar med frågor runt svetsekonomi - AG 47 Svetsekonomi och expertsystem.
  Läs mer
 • 2016-10-17
  Mycket läsvärt i senaste Svetsen
  Temat för Svetsen 3:2016 är ISO 3834, men tidningen innehåller en hel del annat intressant.
  Om du inte redan fått Svetsen i din hand har vi lagt upp två artiklar som smakprov: "Spara pengar på inträngningen (AG 47)" och "Finns det ökad risk för bindfel med gasmetallbågsvetsning?".Båda artiklarna hittar du här.
  Läs mer
 • 2016-09-22
  Stålbyggnadsdagen 2016
  Medlemsföretag i Svetskommissionen får rabatt på anmälan till Stålbyggnadsdagen.
  I år är det dags för den 49:e stålbyggnadsdagen. Den genomförs på Kistamässan i Stockholm. På dagen träffas folk från hela branschen för att diskutera stål med fokus på hur det används, hållbarhet och nya möjligheter. Som medlemsföretag i Svetskommissionen får man rabatt på inträde. Mer info på http://stalbyggnadsdagen.se

  Läs mer
 • 2016-09-20
  Kan du fylla de här skorna?

  Sök då jobbet som kursansvarig hos oss på Svetskommissionen!
  Vi behöver en ny medarbetare som ansvarar för Svetskommissionens kursverksamhet, eftersom den nuvarande alldeles snart går vidare.
  Vi söker dig som kan mycket om svets och fogning och dessutom kan en del om pedagogik och digitalisering av lärande. Kanske är du eller har varit svetslärare?
  Läs mer
 • 2016-09-16
  Teknisk ansvarig svetsingenjör
  Elga söker en tekniskt ansvarig svetsingenjör som vill vara med i utvecklingen av deras nya och befintliga produkter.
  Det betyder att bistå med teknisk hjälp vad gäller produkter, grund­material och svetsprocess, till exempel att ta fram lämpliga pWPS och WPS och att ansvara för utbildningar och utbildnings­material både internt och externt.
  En hel del internationella kontakter ingår också.

  Läs mer
 • 2016-09-08
  Behöver du mer kunskap om konstruktion?
  Ta då chansen att medverka på konferensen "Utveckling av svetsade konstruktioner". Seminariet presenterar den senaste utvecklingen vad gäller materialaspekter, utmattning, bärförmåga vid statisk last, instabilitet, kvalitetssäkring, haverier, produktion och simulering.
  Läs mer
 • 2016-09-06
  Ny medlem i Expertpanelen
  Det senaste tillskottet till Expertpanelen är Johnny K Larsson. Han har tidigare arbetat på till exempel Volvo men har just startat det egna företaget Autokropolis Engineering.
  Expertpanelen är sju personer med lång och gedigen erfarenhet från olika delar av branschen. De är ett bra stöd när ni måste hantera mer komplexa problem på företaget.Som medlem har du möjlighet att ställa frågor via telefon elle­r mejl. Om det behövs ytterligare kontakt för att lösa problemet görs ett avtal upp om konsultersättning.Johnny och de andra experterna hittar du här.
  Läs mer
 • 2016-08-25
  Programmet för "Utveckling svetsade konstruktioner" klart
  Utveckling av svetsade konstruktioner är ett nordiskt seminarium om utvecklingen inom området svetsade konstruktioner. Seminariet vänder sig till dig som är intresserad av håll­fasthetsfrågor inom områdena svetsade maskinkonstruk­tioner, stålbyggnadskonstruktioner, tryckbärande konstruktioner och andra svetsade konstruktioner
  Läs mer
 • 2016-08-22
  ”Skandal att de oseriösa gymnasierna får fortsätta”
  På DN Debatt publicerades den 18 augusti en artikel om oseriösa gymnasier. Vi på Svetskommissionen vet hur hårt och seriöst ni där ute arbetar och kunde inte låta det fackliga idéinstitutet Katalys (som skrev debattartikeln) stå oemotsagda. Läs debattartikeln här och vårt svar nedan.
  "Att det är en bild på en svetsare som DN använder är olyckligt och vi ser inget samband med de delar av det industritekniska programmet som vi kvalitetssäkrar.Vi kan naturligtvis bara svara för de skolor som vi granskar och godkänner men i dagsläget är det ca 70 skolor över hela Sverige som insett värdet för dem och deras elever att ha Svetskommissionens godkännande att bedriva utbildning till internationell svetsare. Höga krav ställs på lärartäthet, lärarnas yrkeserfarenhet och utbildning. Speciella rutiner krävs för att säkerställa utbildningen vid lärares frånvaro. Det ska finnas lämpliga lokaler och utrustning, bra läromedel samt rutiner för examinering. Skolan granskas både innan utbildningen startar samt under utbildningens gång. Även eleverna intervjuas under de återkommande revisionerna. Vid brister kan skolan bli av med sitt godkännande.Vi vill inte sticka under stol med att vi känner av att vissa skolor har problem. Utbildningen är dyr med höga materialkostnader och vikande ansökningssiffror, dock ser vi ingen skillnad mellan kommunala skolor och friskolor. Det som däremot är utmärkande är de engagerade svetslärare som kämpar för sin utbildnings berättigande, oavsett skola. Industrin, som ropar efter arbetskraft, står bakom dem och därför är det extra olyckligt att just svetsning blev belyst med en bild i denna debattartikel. Inte någonstans i rapporten utmärker sig industritekniska programmet med särskilda kvalitetsproblem.Not : Skolor som erbjuder industritekniska programmet med inriktning svets kan ansöka om ett godkännande från Svetskommissionen, en teknisk branschorganisation. Godkännandet ses som en kvalitetsstämpel och innebär att skolan följer internationellt harmoniserade riktlinjer för utbildning av svetsare. Svetsaren kan i sin tur gå ut på arbetsmarknaden med ett internationellt gångbart diplom samt svetsarprövningsintyg för flera olika svetsmetoder."Svetskommissionen, via Elisabeth Egerblom,
  verksamhetsansvarig för de internationella utbildningarna.

  Läs mer
 • 2016-08-17
  Sök nu!
  Som internationell svetsingenjör eller -tekniker kan du bland annat vara svetsansvarig i ett företag med omfattande svetsproduktion och höga säkerhetskrav.
  Du kan arbeta med allt från svetsprocedurkvalificeringar till kompletta svetstekniska lösningar. Och framtiden ser ljus ut - just nu är efterfrågan på svetsingenjörer större än tillgången. Här kan du läsa mer om utbildningen och ansöka.
  Läs mer
 • 2016-07-08
  69th IIW Annual Assembly and International Conference
  Varje år i juli samlas delegater från hela världen på International Institute of Weldings stora samling. Värdnation i år är Australien. Temat för konferensen i anslutning till samlingen är "From the concept of decommissioning: the total lifecycle of welded components".
  Hela 700 delegater har samlats för att diskutera, besluta och rapportera om betydande svetsrelaterade frågor. Arbetsgrupper och kommissioner arbetar från morgon till kväll för att föra arbetet framåt och hela tiden förbättra förutsättningar för branschen och till likvärdig utbildning och kompetens över hela världen.Sammanlagt 21 personer från Sverige deltar och representerar industri, högskolor och universitet. Delegaterna från Svetskommissionen kommer att rapportera i bland annat Svetsen framöver. Så länge kan du läsa mer på IIW:s hemsida.
  Läs mer
 • 2016-07-07
  Missa inte chansen att miljöutbilda er personal - utan kostnad!
  Aldrig har det varit så enkelt - och billigt - att lära dina anställda mer om arbetsmiljö.
  Nu kan du som arbetsgivare i den privata sektorn få medel för att utbilda sina skyddsombud, arbetsmiljöombud och chefer.KurstillfällenTvå kurstillfällen är bestämda för "Arbetsmiljö vid svetsning", 14 september i Västerås respektive 22 september Göteborg: Här kan du läsa mer om projektet.
  Läs mer
 • 2016-07-04
  Foto: CC BY-SA 4.0 Frankie Fouganthin Utveckling svetsade konstruktioner
  29 september 2016 anordnas den tredje konferensen (3:rd nordic conference on design and fabrication of welded structures) inom utformning och av svetsade konstruktioner på Stockholm Waterfront i samverkan med den tidigare nordiska seminarieserien - utveckling inom området svetsade konstruktioner. Arrangörer är Svetskommissionens arbetsgrupp för konstruktionsteknologi, AG 46
  Läs mer
 • 2016-06-21
  Söker du en ny väg?
  Sök då tjänsten som regionansvarig säljare hos voestalpine Böhler Nordic Welding AB
  De söker någon med motsvarande IWS-kunskap och intresse för affärer, för att övergripande försäljningsansvar någonstans i Sverige - ni kommer tillsammans fram till bästa placeringsort. Bilden är lånad från Flickr under Creative Common-licens.
  Läs mer
 • 2016-06-20
  Sommar!
  Det börjar att tunna ut här på kontoret... Veckorna 27 till och med 31 är det lite extra tomt.
  Vi önskar dig en riktigt skön sommar, så ses vi snart igen!
  Läs mer
 • 2016-05-31
  Avancerad produktion - nåt för dig?
  Scania expanderar kraftigt. Därför söker de en ny medarbetare som kan mycket om både svetsning och automation.
  Om du är IWE-diplomerad och kan en hel del om robotautomation har du möjligheten att hamna på en modern, ny arbetsplats!
  Läs mer
 • 2016-05-31
  Sök medel för arbetsmiljöutbildning
  Aldrig har det varit så enkelt - och billigt - att lära dina anställda mer om arbetsmiljö.
  Nu kan du som arbetsgivare i den privata sektorn få medel för att utbilda sina skyddsombud, arbetsmiljöombud och chefer.Kurstillfällen "Arbetsmiljö vid svetsning"14 september Västerås respektive
  22 september Göteborg:
  Här kan du läsa mer om projektet.
  Läs mer
 • 2016-05-23
  Högtrycket för fogning fortsätter
  Våren bjöd på mässa och Fogningsdagarna, och hösten är minst lika fullspäckad. Passa på redan nu att göra klart din planering inför hösten.
  De flesta av våra kurser är nu bestämda. Är det någon kurs du saknar, anmäl ditt intresse till Marie-Louise Enerlöv så återkommer vi. Våra aktuella kurser hittar du här.29 september hålls ett nordiskt seminarium om utvecklingen inom området svetsade konstruktioner (3rd Nordic Conference on design and fabrication of welded structures).För dig som är intresserad av termiska sprutning hålls en konferens 15-16 november.
  Läs mer
 • 2016-05-16
  Vilken svetsvecka!

  Samtidigt som Elmia-mässan Svets och Fogningsteknik hölls i Jönköping så avgjordes Yrkes-SM i svetsning nere i Malmö.
  Fyra fullspäckade dagar gjorde mässan på Elmia till den mest besökta hittills. Det nya publikrekordet hamnar på 7433 besökare, och vi är lite extra glada över alla blivande svetsare vi fick prata med.Välbesökt blev även Yrkes-SM i Malmö. Efter 18 timmars koncentrerad svetsning stod Joakim Carlsson från Ekbackeskolan i Osby som värdig vinnare. Stort grattis och lycka till i EM!1:a plats Joakim Carlsson Ekbackeskolan Osby
  2:a plats Marcus Björk Ebersteinska gymnasiet Norrköping
  3:e plats Philip Öberg Strömbackaskolan Piteå

  Läs mer
 • 2016-05-12
  Mässerbjudande!

  Kom till vår monter på Elmia Svets och Fogningsteknik och teckna medlemsskap i Svetskommissionen. Vi bjuder på medlemskapet för resten av 2016! Svetskommissionen ger mer!
  Du hittar oss i monter C02:16, alldeles bredvid där de öppna föredragen hålls. Välkommen!
  Läs mer
 • 2016-05-09
  Vi ses i Jönköping!
  Nu är det äntligen dags för årets stora händelse i fogningsbranschen - Elmia Svets och Fogningsteknik.

  Svetskommissionen är på plats hela veckan och du hittar oss i monter C02:16. Kom förbi och prata en stund; ställ en fråga eller berätta mer om din verksamhet.Här hämtar du din entrébiljett till mässan.
  Läs mer
 • 2016-05-03
  Kansliet är stängt på fredag
  Vi passar på att njuta lite extra av våren och håller stängt på fredag, 6 maj. På måndag är vi tillbaks som vanligt.
  Brödtext
  Läs mer
 • 2016-04-29
  Svetsens stora mässnummer på väg ut!
  Nästa nummer av tidningen Svetsen är på väg till er medlemmar, så håll utkik i brevlådan.
  Temat för det här numret är automation och mjukvaruverktyg, men du hittar också flera sidor tips inför mässan Elmia Svets och Fogningsteknik.Här hittar du ett smakprov om svetsautomation ur nästa nummer.PDFOm du är intresserad av att gå på mässan så registrerar du dig för en fribiljett här.
  Läs mer
 • 2016-04-26
  IW-utbildare, se hit!
  Vi på kansliet vill ha er hjälp så att vi kan hjälpa er på bästa sätt. Skicka en hälsning till oss med skola och kursansvarig så får ni fina affischer av oss.
  Stora förändringar sker ofta i samband med Arbetsförmedlingens upphandlingar kring yrkesutbildninger. Så är fallet speciellt kring svetsutbildningar där endast IW-utbildare upphandlas. Lärare med rätt kvalifikationer är eftertraktade och byter ibland arbetsplats i samband med att ny utbildare upphandlats. Ibland läggs utbildningar ner av andra orsaker.Det är viktigt att vi så snart som möjligt får kännedom om dessa förändringar. Vi önskar därför att ni skickar en liten hälsning till oss om hur just ni har det. Vi vill veta vem som är kursansvarig och om IW-utbildningen går som planerat. Som tack för att ni tar ett par minuter av er tid till detta så skickar vi ett par affischer till er. Ni skickar informationen till verksamhetsansvarig Elisabeth Egerblom.Glöm inte att då och då titta in på Svetskommissionens IW-sidor där ni bland annat hittar viktig information och nedladdningsbara dokument. Återkommande frågor på kansliet just nu är varifrån teoriprov beställs och hur man hittar protokoll för provobjekt.Svaren får du genom att klicka här.
  Läs mer
 • 2016-04-18
  Tack för att ni medverkade till bra dagar!
  Tack alla ni som deltog på Fogningsdagarna, 14-15 april i Helsingborg - två dagar fyllda av inspiration och ny kunskap. Tack vare ert aktiva deltagande blev det både givande och trevligt. Ett extra varmt tack till företagen som tog emot oss på studiebesök: Liedholms, Linde och Höganäs!

  Fredagen 15 april ägnades åt högintressanta studiebesök på Höganäs, som visade sitt nya labb, Linde Metallteknik, ett familjeföretag som arbetar efter de flesta kvalitetsprotokoll som finns i svetsvärlden samt Liedholms som på ett tiotal år gått från ett "vanligt" svetsföretag som svetsade mestadels svart till att bli riktigt kunniga inom material som rostfritt, SMO och titan.
  Läs mer
 • 2016-03-03
  Vi ses på torsdag!
  Nu kan du anmäla dig till Fogningsdagarna, 14-15 april i Helsingborg - två dagar fyllda av inspiration och ny kunskap.
  Torsdagen 14 april får vi höra om aktuell forskning. Ett par föredrag handlar om additiv tillverkning av metalliska material ur svetsningens perspektiv.Några föredrag koncentrerar sig på rostfritt och tryckkärl.Vi avslutar föredragen med ett pass om digitala verktyg i den svetsande industrin.Fredagen 15 april ägnas åt studiebesök på några industrier och avslutas med lunch.Det kommer att bli både fullmatat och intressant!Foto: Lasertech
  Läs mer
 • 2016-02-25
  Elisabeth Egerblom Ny ansvarig för IIW- och EWF-utbildningarna
  Från och med den 26/2 2016 är Elisabeth Egerblom ansvarig för IIW- och EWF-utbildningarna i Sverige .
  Alla utbildningsfrågor ni hittills haft kontakt med Lars Johansson om vänder ni er nu till Elisabeth Egerblom med.
  Elisabeth övertar Lars telefonnummer och finns alltså på 08-120 304 02.
  Elisabeth har arbetat på Svetskommissionen sen mitten av januari. Lars kommer att finnas kvar på Svetskommissionen till 31 mars.
  Lars vill rikta ett stort tack till alla er som arbetar med IIW/EWF-utbildningarna och som han lärt känna under många år. Tillsammans har ni gjort ett bra jobb som höjt svetskunskapen i landet. Elisabeth ser fram emot att lära känna er och till ett fortsatt gott samarbete.
   

  Läs mer
 • 2016-02-23
  Grattis Joakim!
  Idag kom resultatet från deltävlingarna i svetsning inför Yrkes-SM. Överlägsen segrare blev Joakim Carlsson från Ekbackeskolan i Osby.
  11-13 maj är det dags för Yrkes-SM i Malmö och då blir Joakim en av de som tävlar. Här kan du läsa mer om evenemanget.Här är resultet från de tre deltävlingarna i Osby, Haninge och Piteå:
  1. Joakim Carlsson, Ekbackeskolan (Osby) 92,059 p
  2. Philip Öberg, Strömbackaskolan (Piteå) 80,763 p
  3. Niklas Sandelius, Ekbackeskolan (Osby) 74,648 p
  4. Jonathan Larsson, Karlbergsgymnasiet (Osby) 73,823 p
  5. Marcus Björk, Ebersteinska (Haninge) och
   Sofie Hedman, Strömbackaskolan (Piteå) 68,941 p
  Grattis önskar vi på Svetskommissionen! Ni kommer ut till en bra arbetsmarknad, vilket gör er alla till vinnare.
  Läs mer
 • 2016-02-09
  Svetsteknisk ordlista
  Vad heter egentligen lod på engelska? Och hur förklarar man en liggande kälsvets ? Svaren finns i vår svetsordlista!
  Vår svetstekniska ordlista hittar du här.

  Ibland kan det vara klurigt att veta vilka ord man ska använda för vad även på svenska. Det finns ganska många termer och begrepp som ibland används slarvigt eller felaktigt. Några exempel för det hittar du här.

  För dig som är extra intresserad av terminologin inom fogningsbranschen och vill engagera dig, finns arbetsgruppen AGS 440 Terminologi.

  Läs mer
 • 2016-01-28
  Färdplan
  2007 upprättade Svetskommissionen en färdplan, en kartläggning av svensk industris aktuella och framtida utmaningar och vilket behov av utveckling som finns inom fogningsområdet.
  Nu har vi sett över färdplanen och kan konstatera att de sju målen fortfarande är lika relevanta. Här kan du läsa alla målen.
  Läs mer
 • 2016-01-26
  Ny examinator för IW
  I februari byter Svetskommissionen huvudexaminator för den internationella svetsarutbildningen, IW. Jörgen Persson efterträder då Lars Henriksson. Jörgen är svetslärare på Ekbackeskolan i Osby och väl förtrogen med IW-utbildningen.
  Lars har varit huvudexaminator för IW i 15 år. Han har under åren haft kontakt med alla IW-skolor, rättat teoriprov, granskat provningsprotokoll och svetsarprövningsintyg och mycket annat. Totalt 4 500 IW-diplom har Svetskommissionen utfärdat under Lars år som examinator.Lars har varit noggrann, snabb och omsorgsfull i sitt arbete och har varit en mycket viktig del i den positiva utveckling som IW-utbildningen haft. 
  Lars Henriksson (sittande) går igenom examinatorsuppdraget med sin efterträdare Jörgen Persson.

  Läs mer
 • 2016-01-15
  Tack för det här Svetslärarmötet!
  Dagarna under Svetslärarmötet är mycket intensiva, med korta, faktaspäckade föredrag. Här är en liten sammanfattning. Om det är föredragen du är ute efter hittar du dem samlade här.

  Lars Johansson, Svetskommissionen, berättade om svetsbranschen i Sverige. Vår industri går från manuell svetsning till robotsvetsning, särskilt inom fordonsindustrin. Regler och standarder blir allt viktigare och fogning är en nyckelteknologi för många företag.Senare under dagen berättade Lars om IW-utbildningen, ett lyckat projekt för att öka de teoretiska likväl som de praktiska kunskaperna hos blivande svetsare.Välutbildade svetsare behövsPatrik Pettersson från Imtech pratade om hur viktig en svetsares kunskaper är för dem. Ju mer kunskap en svetsare har desto bättre jobb gör hen med färre fel, något som blir allt viktigare med den ökade konkurrensen och de ökade kraven.Säkra kunskapernaTomas Pettersson från Skärteknikcentrum berättade om Industriteknik bas, ett system för att validera yrkeskompetens och intyga en persons kunskaper och färdigheter. Genom att säkerställa det man kan just nu, blir det lättare att ta vara på den kompetens som finns eller gå vidare med kompetensutveckling som är träffsäker och effektiv.Locka ungdomar till yrketEtt problem för industrin idag är att det saknas personal. Fredrik Gunnarsson, Industriarbetsgivarna och Pontus Slättman, WorldSkills Sweden berättade om ett sätt att locka ungdomar till yrket: Yrkes-SM.NätverkFör att lyckas i yrkeslivet krävs kunskap och utbildning, men att ha ett fungerande nätverk underlättar. Morgan Jansson berättade mer om Svetstekniska föreningen.Automatisering av svetsningSture Jonsson, IGM Robot, berättade om projekt där företag har valt att automatisera sin tillverkning och hur IGM Robot har hjälpt dem att göra det bästa av det.OnweldThomas Stenberg, KTH, berättade om sitt examensprojekt som handlar om att utveckla ett mätsystem eftersom manuell mätning är tidskrävande, inte tillräckligt tillförlitligt och inte reperterbart.Effektiv förvärmningBo Williamsson, Aga, pratade om effektiv förvärmning. Han har tidigare skrivit om detta i tidningen Svetsen, en artikel som du kan läsa här.PDFSkärningJan Götblad, Petrogen, berättade om fördelarna med att använda bensin för skärning istället för acetylen eller gasol/propan.Höghållfasta stålPierre Bergsten på SSAB, svarade på frågan varför man ska använda höghållfasta stål - hur du med ett lättare stål kan minska på kostnaderna för både material och arbete.Uppdaterade ritningsbeteckningarSiv Velander, SIS, beskriver bland annat hur man arbetar med amerikanska/europeiska svetsbeteckningar.Svetsa rättAnn-Beth Antonsson, IVL, berättar om ett verktyg att använda i vardagen - svetsaratt.seStandarder i ständig förändringMathias Lundin, Svetskommissionen, berättar om nyheter inom standardisering, som en alternativ grundsymbol för stumsvets.Ultraljud eller röntgenTomas Tränkner reder ut begreppen när det gäller ultraljud eller röntgen och i vilka situationer man ska använda vad.Svetsprocedurer i praktikenVad ska man tänka på när man tar fram en WPQR? Jonas Denzler, Trk-Kvalitetsteknik, berättar mer.Här hittar du alla föredrag.I nästa nummer av tidningen Svetsen kommer vi att skriva mer från Svetslärarmötet. Tidningen kommer ut 10 mars.
  Läs mer
 • 2016-01-12
  Vi ses snart!
  I slutet av den här veckan är det dags för Svetslärarmötet. Under två dagar kommer vi att få höra intressanta föredrag från fogningsvärlden.
  Ni som inte har möjlighet att vara med kommer att kunna läsa om evenemanget i nästa nummer av Svetsen.
  Nyfiken på programmet?PDF
  Läs mer
 • 2015-12-21
  Julledighet
  Vi tar lite extra julledigt och håller kansliet stängt 23 december, samt 4-5 januari. Ha en skön julhelg så hörs vi en bit in på det nya året!
  Läs mer
 • 2015-12-17
  Nya arbetsmarknadsutbildare
  Arbetsmarknadsutbildning av svetsare är omfattande, den bedrivs på många orter och över 1 000 elever utbildas varje år. I år har arbetsförmedlingen upphandlat svetsutbildning på 52 orter i landet för en ny period om fyra år.
  Utbildningsföretagen, Astar, Iris, Lernia, Montico, Yrkesakademin m.fl. har lagt anbud. Resultatet av upphandlingen har blivit att det på de flesta orter blir en ny utbildare som får driva utbildningen.Alla arbetsmarknadsutbildare av svetsare ska vara godkända IW-utbildare säger arbetsförmedlingen. Så har det varit och så är det i den nya upphandlingen. IW-godkännandet är knutet till utbildningsföretag och ort.När det nu byts utbildningsföretag innebär det att antalet godkända IW-skolor tillfälligt minskar för att öka igen till ungefär samma antal under 2016. Svetskommissionen är beredd på många nya ansökningar om IW-godkännande.
  Priset har naturligtvis varit en viktig faktor i arbetsförmedlingens bedömning av anbuden. Förra upphandlingsomgången låg lägsta anbuden på 2 000 kronor per kursdeltagarvecka. Svetskommissionen sade då att det är svårt att utbilda med kvalitet för den ersättningen. Nu har svetsutbildningen på vissa orter upphandlats till ännu lägre ersättning. ​
  Läs mer
 • 2015-12-15
  Svetslärarmötet är snart fullt!
  Årets upplaga av Svetslärarmötet (SLM) fylls snabbt på. På torsdag är sista anmälningsdag. Det finns några platser kvar, men chansa inte till sista minuten.
  Läs mer
 • 2015-12-08
  Bra regeringssatsning!
  Branschen behöver fler skickliga svetsare. Satsningen på att få fler niondeklassare att välja yrkesprogram på gymnasiet är viktig, vi klarar inte framtiden utan skickliga yrkesmän och kvinnor.
  Regeringens förslag att göra det tydligare att få högskolebehörighet om man går ett yrkesprogram kommer att underlätta. Känslan hittills av att ”måla in sig i ett hörn” om man väljer yrkesprogram och inte blir högskolebehörig har varit avgörande för många ungdomars gymnasieval.

  Industritekniska programmet har minskat drastiskt från 2050 elever (i årskurs 1) år 2011 till 1400 elever i årskurs 1 nu i höst, fyra år senare. Antalet elever som valt inriktning Svetsteknik i Industritekniska programmet har inte minskat riktigt lika mycket men är ändå oroväckande. Satsningar för att vända utvecklingen behövs akut!
  Läs mer:http://www.svd.se/storsatsning-for-att-locka-till-yrksesprogramhttp://www.ka.se/sa-ska-fler-fas-att-valja-yrkesprogram Foto: Kristianstads kommun/Claes Sandén
  Läs mer
 • 2015-12-07
  Om energi i senaste Svetsen
  Energi är ett ämne som är högaktuellt inom all fogning. Hur tillverkar vi något på energisnålaste sätt? Kan vi återanvända värmeenergin från svetsning på något sätt?
  Årets sista nummer av Svetsen kommer ut 10 december. Redan nu kan du läsa en av artiklarna här på hemsidan.
  Läs mer
 • 2015-11-26
  Kom igen svetslärare!
  Att uppdatera kompetensen hos våra svetslärare är viktigt. Viktigt för våra skolor och elever men kanske främst för Sverige som svetsande land. Det är därför vi varje år anordnar Svetslärarmötet.
  Läs mer
 • 2015-11-12
  Visa ert medlemskap på Elmia
  Ni som ska ställa ut på Elmia Svets och Fogningsteknik är säkert i full gång med att planera ert mässdeltagande. Mässan är ett perfekt tillfälle att visa det engagemang ni har i branschen, som ni valt att visa genom att vara medlemmar i Svetskommissionen.
  Läs mer
 • 2015-11-09
  Har du Sveriges bästa svetsare som elev eller kollega?
  Svensk industri är i stort behov av duktiga svetsare. För att höja statusen hos hantverksyrken och locka ungdomar ordnas varje år Yrkes-SM för ungdomar. Yrkestävlingen är en unik möjlighet att mäta yrkeskompetens, mellan individer såväl som mellan länder.
  Läs mer
 • 2015-11-05
  Då kommer Svetsen
  Snart är det dags för årets sista nummer av Svetsen (10 december), men redan nu planerar vi för fullt för nästa år.
  Läs mer
 • 2015-11-02
  Välkommen Elisabeth!
  Efter nyår börjar Elisabeth Egerblom hos oss, som tekniksekreterare ansvarig för internationella utbildningar.
  Läs mer
 • 2015-10-28
  Halloween Trevlig helg!
  Vi på Svetskommissionen tar ledigt nu på fredag 30 oktober, men är tillbaks som vanligt måndag 2 november.
  Läs mer
 • 2015-10-27
  ÅTGÄRDAT! -Trasig telefonväxel
  Våra individuell telefoner fungerar inte.
  Läs mer
 • 2015-10-23
  Bara två montrar kvar!
  Införsäljningen av Elmia Svets och Fogningsteknik har gått högt över förväntan och nu är det bara två montrar kvar. Har ni inte bokat er plats ännu är det hög tid att göra det nu.
  Läs mer
 • 2015-10-12
  Håll ögonen öppna!
  Svetsen 3:2015 är på tryckeriet och hamnar hos dig i slutet av den här veckan eller början av nästa.
  Läs mer
 • 2015-09-21
  En duktig svetsare kan gå långt
  Stora pensionsavgångar väntar och vi behöver locka in fler ungdomar i branschen. Vi har därför tagit fram en film för att visa alla fördelarna med svetsaryrket.
  Läs mer
 • 2015-09-17
  Vill du höras på Elmiamässan 10-13 maj 2016?
  Ta chansen att dela med dig av din kunskap och föreslå ett föredrag till mässan.
  Läs mer
 • 2015-09-07
  Vad har ni för kompetens?
  Är du intresserad av att validera kompetensen hos er personal? Vi medverkar i ett stort projekt om kompetens inom industrin.
  Läs mer
 • 2015-09-02
  Marie-Louise Enelöv, ny administratör. Marie-Louise är vår nya kursadministratör
  Vi vill välkomna Marie-Louise Enerlöv som är ny kursadministratör efter Helena Hellström.  
  Läs mer
 • 2015-08-31
  Logotyp Elmnia svets och fogning Vi ses på Elmia!
  Det är ett tag kvar, men redan pågår planeringen för fullt. Så har du inte skrivit in mässan i almanackan, gör det nu. Och vill du vara med och ställa ut så är det hög tid att boka plats.
  Läs mer
 • 2015-08-28
  Höstläsning
  När sommarens deckare är utlästa är det dags för lite mer utmanande läsning.
  Läs mer
 • 2015-08-24
  Välkommen som ny medlem
  Vi är glada över att ni valt att bli medlemmar och vi vill gärna visa dig och ditt företag mer av oss. Ni är en viktig pusselbit för oss och vi vill uppmuntra er att engagera er i vår verksamhet.
  Läs mer
 • 2015-07-03
  Trevlig sommar!
  Under juli har vi begränsad bemanning på kansliet. Den 3:e augusti är flertalet tillbaka.
  Läs mer
 • 2015-07-02
  Pictogram man robot Råd om robotsäkerhet vid svetsning
  I går skedde en tragisk olycka på en bilfabrik i Tyskland. Under installationsarbete förolyckades en ung man, och dog senare av sina skador. Med anledning av det lägger vi ut den gamla vägledningen RÅD OM ROBOTSÄKERHET VID SVETSNING. Den har vi egentligen tagit bort från vår hemsida för översyn av referenser och regelverk, för den hade några år på nacken. Men det finns ändå bra information att tänka på i den.
  Läs mer
 • 2015-07-01
  Varningsskylten för gasflaskor måste bytas!
  Från och med den 1 juni 2015 träder en ändring av föreskrifterna om kemiska
  arbetsmiljörisker i kraft. Ändringen avser behållare och rörledningar på arbetsplatsen som nu ska märkas i enlighet med ett nytt världsomspännande märkningssystem.

  Läs mer
 • 2015-06-22
  Nytt: Bli IWI - internationell svetsinspektör!
  Äntligen kommer det finnas en svensk IWI-S-utbildning!
  Läs mer
 • 2015-06-18
  Elmia Svets och Fogningsteknik får mer sällskap

  Elmia Svets och Fogningsteknik 10-13 maj 2016 i Jönköping får sällskap av tre ytterligare mässor, vilket kommer att innebära en betydligt större mötesplats, och att en större del av förädlingskedjan finns representerad vid ett event.
  Läs mer
 • 2015-06-11
  Gå IWS-utbildning efter semestern!
  Det behövs många fler svetsansvarige och svetslärare med IWS-utbildning och diplom i Sverige.
  Läs mer
 • 2015-06-01
  Vill du jobba hos oss?
  Under 2016 kommer Lars Johansson gå i pension.
  Läs mer
 • 2015-05-28
  Svetsen 2:2015
  Nu är tidningen på väg ut. Det här numret handlar om utbildning och karriär. Svetsning och fogning är så mycket - från det rena hantverket till avancerad forskning.
  Läs mer
 • 2015-05-21
  Dags att gå vidare?
  Några av våra medlemmar söker ny personal. Läs mer här.
  Läs mer
 • 2015-05-19
  Internationell svetskonstruktör (IWSD)
  IWSD är en internationell utbildning där omfattande arbete har lagts ner på att utveckla utbildningsinnehållet för att säkerställa ett att kursdeltagarna får en bred kunskapsbas med en hög internationell standard.
  Läs mer
 • 2015-05-05
  3rd Swedish Conference on Design and Fabrication of Welded Structures
  Boka in den 7-8:e oktober 2015 för då anordnas konferensen ” 3rd Swedish Conference on Design and Fabrication of Welded Structures”.
  Läs mer
 • 2015-04-27
  Ledigt på kansliet
  Vi på kansliet passar på att ta valborgs-ledigt torsdag 30 april och fredag 1 maj. På måndag 4 maj är vi på plats som vanligt. Ha en riktigt skön helg!
  Läs mer
 • 2015-04-23
  Ny medlem i Expertpanelen!!
  Expertpanelen har lyckats engagera Lars-Erik Stridh som besitter stora kunskaper inom ett brett spektra. Lars-Erik kommer in i expertpanelen i ett läge då vi precis har tappat en medlem: Bertil Pekkari som har börjat dra ner på sina uppdrag. Svetskommissionen tackar för hans egagemang i alla fogningsrelaterade frågor!
  Läs mer
 • 2015-04-21
  Feedback på Fogningsdagarna
  Över 100 deltagare kom till Sundsvall för att vara med på Fogningsdagarna. Två dagar fullspäckade med föredrag och studiebesök. Vi arrangerar dagarna för dig som är medlem och nu har du chansen att säga vad du tycker
  Läs mer
 • 2015-04-13
  Årets Forsknings-seminarium om trender inom fogningstekniken
  Välkommen till Stockholm 8 juni för årets Forskningsseminarium.
  Läs mer
 • 2015-04-08
  Fortsatt bra svetsutbildning i gymnasieskolan
  Svetsutbildningen förändras inte och det Industritekniska programmet kommer inte att ändras varken till form eller innehåll. Det framgår av delbetänkandet från Yrkesprogramsutredningen som kom ut 27 mars. Branschen anser att svetsutbildningen i dagens Industritekniska program fungerar bra, därför är det bra att den inte ändras.
  Läs mer
 • 2015-04-07
  Fogningsdagarna har rekordmånga anmälningar
  Vi kan konstatera att fogningsbranschen är nyfiken av sig och vill lära sig mer. Fogningsdagarnas många föredrag om bland annat Sundsvallsbron, standarden 1090 och materialval och svetsning inom pappers och pappersmassatillverkning har lockat rekordmånga. Vi ses nästa torsdag-fredag!
  Läs mer
 • 2015-04-02
  Glad påsk!
  Vi på kansliet har tagit påskledigt och är tillbaks på plats tisdag 7 april.
  Läs mer
 • 2015-03-31
  Studiebesöket snart fullbokat
  För dig som är nyfiken på Valmet är det dags att skynda på och anmäla dig till Fogningsdagarna. Det finns bara några enstaka platser kvar på studiebesöket.
  Läs mer
 • 2015-03-14
  Välkommen till Fogningsdagarna!

  Nu är inbjudan till Fogningsdagarna utskickat. Med i utskicket finns även inbjudan till årsmötet och verksamhetsberättelsen.
  Läs mer
 • 2015-03-10
  Svetsen 1:2015 ute nu
  Håll ögonen på brevlådan, för nu är senaste numret på väg ut.
  Läs mer
 • 2015-02-09
  Välkommen till Fogningsdagarna
  OBS! Nu på Södra Berget istället!
  Ta chansen att träffa branschkollegor, se produktnyheter och lyssna på intressanta föredrag under Fogningsdagarna i Sundsvall, 16-17 april.

  Läs mer
 • 2015-02-02
  Svetsteknisk ordlista
  Det är inte alltid helt lätt att veta vad häftsvets, kontroll och kvalitetsnivå heter på engelska. I de vanliga ordlistor som finns är det sällan man hittar dessa ord. Därför har Svetskommissionen tagit fram en svetsteknisk ordlista.
  Läs mer
 • 2015-01-27
  Vad händer i svetsvärlden?
  Här hittar du det mesta som händer hos oss på Svetskommissionen och i svetsvärlden i stort.
  Läs mer
 • 2015-01-19
  Tack alla deltagare för SLM2015
  15-16 januari ägnades åt att inspirera Sveriges svetslärare. Vi kan inte nog poängtera deras vikt för att förse industrin med duktiga svetsare.
  Läs mer
 • 2015-01-12
  Medlem med ny ägare
  Efter att ha drivits av grundaren Tomas Gahn sedan 1980, har Svenska Elektrod AB nu fått nya ägare.
  Läs mer
 • 2015-01-12
  Svetsen 1:2015
  Den 26 januari är det manusstopp för årets första Svetsen. Vill du skriva något, eller tipsa om en artikel, kontakta redaktören Sonja di Gleria.
  Läs mer
 • 2015-01-12
  Svetsen # 4
  Svetsen nummer 3 har ännu inte kommit ut (1 oktober), men det är redan dags att tänka på nästa nummer. För dig som vill bidra med material gäller 7 oktober.
  Temat för numret är hur svetsmarknaden ser ut internationellt. Din text behöver naturligtvis inte handla om det. Har du fått en ny kollega? Har ni ett spännande projekt som du vill berätta om? Eller har du tips och idéer på saker du vill läsa om? Hör av dig till redaktören Sonja di Gleria.
  Läs mer
 • 2015-01-12
  Svetsekonomi
  En bok om svetsekonomi och produktivitet. Fokus ligger på svetskostnader och hur man kan sänka dem. Grundidén är att presentera ett antal allmänna verktyg och riktlinjer, tips och exempel, som kan tjäna som stöd för ett analys- och förändringsarbete.

  Läs mer
 • 2015-01-12
  Svetsen nr. 3
  I detta nummer har vi valt att beskriva några alternativa fogningsmetoder och tillämpningar av dessa. Tidningen kommer ut 3 oktober.

  Läs mer
 • 2015-01-12
  Stängt på kansliet
  Vi passar på att ta lite extra ledigt under Allhelgona-helgen.
  På måndag 3 november är vi tillbaks som vanligt. Trevlig helg!
  Läs mer
 • 2015-01-12
  Nyfiken på utbildning?
  Kompetent personal klarar snabba omställningar lättare, gör bättre produkter med ökad förståelse och kan ta ett stort ansvar.

  Läs mer
 • 2014-12-15
  Vad är du intresserad av?
  En stor del av vår verksamhet sker i arbetsgrupperna. De olika grupperna samlas kring ett gemensamt tema, allt från termisk sprutning till industriell limning.
  Läs mer
 • 2014-12-15
  Svetsen 4:2014
  Årets sista Svetsen berättar om fogningsbranschen i olika delar av världen. För dig som ännu inte är prenumerant har vi lagt ut en smakbit.
  Läs mer
 • 2014-12-15
  Ha en riktigt skön jul och en bra början på det nya året!

  De flesta av oss som arbetar på kansliet passar på att vara lediga i jul. Många av oss är lediga 22 december till och med 6 januari.
  Läs mer
 • 2014-11-14
  Välkommen till Svetslärarmötet
  Svetslärarmötet är ett årligt arrangemang för att stimulera och stärka landets svetslärare. Med nya tankar och inspiration kan en lärare i sin tur motivera sina elever och framtida svetsare ännu bättre.
  Läs mer
 • 2014-10-09
  Svetsning på hög höjd
  Företaget Nordkotes affärsidé är att förena klättring med svetsning.
  Läs mer
 • 2014-10-06
  Svetsen till Elmiabesökare
  Nummer tre av tidningen Svetsen går ut i en större upplaga än vanligt - alla som var och besökte Elmia får ett exemplar.
  Det gör att tidningen kan komma att hamna hos fel person. Om så är fallet, lämna den gärna vidare till er svetsansvarige eller någon annan som arbetar mer direkt med fogning.Här är ett smakråd från tidningen - "Laserhybridsvetsning - enklare och oftare användPDF" av Jan Frostevarg.
  Läs mer
 • 2014-10-01
  Elmia Svets och Fogningsteknik

  Mässan 2016 kommer att gå av stapeln 10-13 maj. Men redan nu är det dags att planera för er medverkan.

  Läs mer
 • 2013-06-25
  Svetslärarmötet 2015
  Att uppdatera kompetensen hos våra svetslärare är viktigt. Viktigt för våra skolor och elever men kanske främst för Sverige som svetsande land. Genom Svetslärarmötet vill vi bidra till att höja statusen för våra svetslärare. Detta för att lärarna är en viktig del i att höja statusen på svetsaryrket och säkerställa tillgången på kompetent personal.
  Huvudtema för dagarna är stålbyggnad. Vi kommer beröra SS-EN 1090-regelverket för stål ur både praktisk synvinkel och hur reglerna ser ut.
  SBI Stålbyggnadsinstitutet kommer att ge sina infallsvinklar på ämnet.
  Utöver det kommer vi informera om förändringarna för svetsarprövningintyg (i och med den nya standarden SS-EN ISO 9606-1 som är tänkt att ersätta SS-EN 287-1) och nya standarder för lödning.Vi hinner också med  en genomgång av praktiskt arbetsmiljöarbete i en svetsverkstad – nog så viktigt i skolorna!Inte att förglömma att det kommer information om den internationella utbildningen IW och om den nationella tävlingen i svetsning, Yrkes-SM.På kvällen dag ett har vi gemensam middag.
  Läs mer
 • 2013-06-25
  Välkommen till nya svets.se
  Det finns flera anledningar till att vi har gjort en ny hemsida: för att följa vår nya grafiska profil bättre och för att förnya oss. Men främst är det för att göra den tydligare för er medlemmar.
  Vi har strukturerat upp sidan och rensat en del. Så du kommer inte riktigt att hitta det du söker på samma ställe som förut. Men sökmotorn har förbättrats, så ta hjälp av den till att börja med. Har du några frågor är du välkommen att höra av dig till Sonja di Gleria, 08-120 304 04.
  Läs mer
PDF

Senast ändrad av: Admin Svets
17 juni 2013

 


Bli medlem

Medlemskapet i svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Morbi in sem quis dui
2. Placera ornare
3. Cias consquat
4. Pellentuum ciscus

Börja här
Text
Text
Text
Text​

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Box 5073
102 42 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Box 5073, 102 42 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se