Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Bultsvetsning

Bultsvetsning är en gemensam benämning på flera olika metoder att med svetsning fästa bultar mot ett arbetsstycke.

Metoden är snabb och enkel att använda jämfört med till exempel borrning och gängning. Vanligast är att värmningen sker med en ljusbåge som kortvarigt ger en intensiv uppvärmning och smältning av fogytorna varefter bulten trycks fast med en särskild pistol.

Bultsvetsning kan sammanfattas med

Fastsättning av bultar, pinnar och svetsmuttrar etc.

  • På oerhört kort tid; bråkdelar av en sekund
  • Hög kvalitet och säkerhet
  • Homogen sammanfogning
  • Minimalt värmepåverkad zon

Bultsvetsning delas in i tre metoder

Kondensatorurladdning (Capacitor Discharge)
Denna metod lämpar sig för svetsning av bult, pinnar, innergängade muttrar, isolerspik, flatstiftkontakter, specialbult och specialsvetselement med Ø 2-8 mm (ibland upp till Ø 10 mm) i stål, rostfritt stål, aluminium och mässing på arbetsstycken av metall. Oftast tunnplåt. Plåten ska vara fri från ytbeläggningar och helst plan.

Exempel är paneler, elskåp, armaturer och ljusskyltar.

Svetsningen  kan ske hel- eller halvautomatiskt. Vid svetsprocessen urladdas energi som lagrats i ett kondensatorpaket på 0,001-0,003 sek genom tappen på svetselementen. Varken skyddsgas,  keramikringar eller några tillsatsämnen behövs.

Ljusbågemetoden (Drawn-Arc)
Denna metod lämpar sig för helt homogen svetsning av bult, pinnar, huvudbult, innergängade muttrar, isolerstift och specialbult med Ø 3-25 mm i stål, rostfritt stål  och värmefast stål. Energikällan är en svetslikriktare som ger kontinuerlig svetsström. Svetstiden kan regleras från 0,1-2,0 sek. Normalt skyddas svetsen med en keramikring, men du kan även använda gas upp till M12. Metoden lämpar sig för grövre svetsarbeten som stålbyggnation, transformatorer, fartyg och lastfordon.

Bultspetsen i kontakt med plåten. Keramikring eller gas skyddar ljusbågen

Bulten lyfts och ljusbåge uppstår. Värmen ger en smältzon

Bulten pressas i smältbadet. Smältan stelnar.

SC-metoden (Short-Cycle)
Denna metod lämpar sig helt för homogen svetsning av bult, pinnar. T-bult, kulor, innergängade muttrar, isolerstift och specialbultar med Ø 2-12 mm i stål, rostfritt, värme- och syrafast stål. Varken för bultar med tändspets eller bultar med konisk spets behövs någon speciell tillsats. För bultar med en diameter över 6 mm rekommenderas dock användning av skyddsgas eller keramikringar för att undvika porbildning.

Bultsvetsanläggningarna är oftast utrustade för drift med både skyddsgas och keramikring. Likströmmen är justerbar. Svetstiden är 1-1000 ms. Plåtar med ytbeläggning som till exempel zink och glödskal kan svetsas. Även rundade ytor som rör går att svetsa.

Bultspetsen i kontakt med plåten

Förströms- ljusbåge tänds. Bulten lyfts. Huvudströmmen kopplas in.

Bulten pressas i smältbadet. Smältan stelnar.

Bultsvetsning är mycket miljövänligt jämfört med de flesta andra metoder. Den genererar ett minimum av rök och gas och ger en mycket liten elförbrukning.

Internationella standarder:  ISO 14555, ISO13918.

PDF

Senast ändrad av: Jonas Saarimäki

 


Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se