Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

 • Melcer Stenberg vann guldet


  Melcer Stenberg tog årets guld i Svets-SM. Detta i konkurrens med elever från industritekniska programmets svetsinriktning. Finalen i Yrkes-SM (video här) hölls 23-25 april i Karlstad.
  Läs mer

 • Smart, hållbar och omställbar


  Mässan Svets & fogningsteknik har Svetsen som officiell mässtidning. det innebär att den är extra tjock, 88 sidor. Temat är Omställbar industri. Just det här numret läser alla dessutom gratis på www.svetsen.se!
  Läs mer

 • Gy25 - ämnesplaner från 1 juli 2025


  De nya ämnesplanerna, som kommer gälla för elever som påbörjar utbildning inom gymnasieskola eller komvux efter 1 juli 2025, finns publicerade på Skolverkets hemsida. De är inte helt enkla att hitta och därför finns direktlänkar i texten nedan. Alla elever som påbörjat sin utbildning innan 1 juli 2025 läser enligt nuvarande Gy11.
  Läs mer

 • Sveriges bästa svetsare


  Uttagningstävlingar till Yrkes-SM har i år anordnats i Norrköping, Piteå och Sandviken. Elever från industritekniska programmets svetsinriktning från hela Sverige har haft möjlighet att tävla om de sex åtråvärda platserna till finalen i Yrkes-SM (livestream här) som hålls den 23-25 april i Karlstad.
  Läs mer

 • Fogningsdagarna i Lund


  Fogningsdagarna är svets- och fogningsbranschens årliga konferens. Just nu pågår konferensen i Lund och samlar ett hundratal deltagare från hela branschen.
  Läs mer

 • Avancerad och rostfri läsning


  Svetsar du höglegerade och avancerade material eller vill du veta mer om hur det går till? Då är temat i Svetsen #1 något för dig.
  Läs mer

 • Nytt avtal från AF för utbildning


  Den 1 februari 2024 började ett nytt avtal med Arbetsförmedlingen gälla för arbetsmarknadsutbildningar inom industri på 27 orter. Det nya avtalet väcker frågor. Svetskommissionen reder ut de vanligaste frågetecknen.
  Läs mer

 • Angående gaslarm på Säpo i Solna - fosgen


  Vid 12.30-tiden på fredagen gick det initiala gaslarmet vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna. Larmet gällde en misstänkt gasläcka. Nu riktas misstankarna mot pågående svetsarbeten.
  Läs mer

 • Gy25 och möjlighet till statsbidrag


  Nya ämnesplanerna Gy25 för gymnasieskola och Komvux börjar gälla från och med 1 juli 2025. Därefter kommer alla elever få ämnesbetyg i stället för kursbetyg. Elever som påbörjat sin utbildning innan dess läser enligt nuvarande Gy11 och får som tidigare kursbetyg.
  Läs mer

 • Vi jobbar med kompetens


  En framgångsrik industri kräver en bra kompetensförsörjning och det är ett område som Svetskommissionen lägger stort fokus på. Kompetensförsörjning är ett brett område och en del är att se till att utbildningar håller rätt kvalitét. Svetskommissionen kvalitetssäkrar utbildningar inom fogningsteknik på flera nivåer efter grundskolan.
  Läs mer

PDF

Senast ändrad av: Åsa Malmqvist

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Börja här

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se