Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.

Industrikvinnors stödförening
vill stoppa trakasserier

När kränkningarna på arbetsplatser fortsätter krävs moteld. Därför existerar nu en stödförening för kvinnor och ickebinära som jobbar i branschen.

Föreningen bildades av Maria Höök, Marie Andersson och Frida Rudbäck i mars 2021. Vi hade alla sett ett behov inom branschen att stötta kvinnor och ickebinära som utsätts för kränkningar.
Maria ringde upp och kickade igång idèn att vi borde starta en förening, hon har redan startat facebook gruppen kvinnliga svetsare och samlat in många berättelser från kvinnor och icke binära som utsatts för trakasserier på jobbet. Utifrån detta har vi sett ett behov av allmän stöttning och vägledning. Vi själva upplevt hur jobbigt det kan vara.

Ideell förening

Föreningen är ideell och politiskt obunden, den har som ändamål att stödja kvinnor och icke binära inom industriyrken vid olika typer av trakasserier/diskriminering och särbehandling. Att hjälpa kvinnor och ickebinära inom industriyrken med juridiska råd, terapi, stöttning på möten men sina företagsledare samt fackliga möten.
Men att även bedriva utbildning gentemot allmänheten/företag/skolor i hur kvinnor och icke binära behandlas och vad som kan göras för att förändra detta.

Stöttar utsatta

Ibland kan det bara behövas någon att prata med som har utsatts för liknande händelser, för det är många som utsätts och det är ett stort mörkertal.
Många känner sig ensamma och rädda att stå upp för sina rättigheter när de är i en utsatt situation. När man sitter i situationen själv är det otroligt svårt att finna styrkan att arbeta för sina rättigheter. Där vill vi komma in och stötta upp. Ge den extra energin som behövs att ge stöd och trygghet.
Det är sällan så enkelt att man kan anmäla och få rätt vilket många tycks tro, det är oftas subtilt, och pågått under en längre tid. Det kan ibland vara svårt att själv veta vad som faktiskt är över gränsen, man ifrågasätter ofta sig själv om man uppfattat situationen fel, eller om ens känslor är fel.

Ord mot ord

Det blir ofta ord mot ord och många kvinnor och icke binära vill inte anses som jobbiga eller tjatiga. I många fall vi sett väger tyvärr mannens ord tyngre i dessa situationer. Då de ofta har sina kollegor som stöttar upp utan några bevis.
Skall vi kvinnor och ickebinära inom branschen förväntas stå ut, tuffa till oss och ha skinn på näsan för att klara en helt vanlig dag på jobbet, det är helt orimliga krav egentligen? Skall man verkligen behöva må skit på jobbet?
I framtiden hoppas vi att vi har fått ett stort nätverk av företag och privatpersoner som stöttar föreningen och att vi lyckas ha gjort ett avtryck som skapar en god förändring inom branschen.

Vill du stötta föreningen eller vill du komma i kontakt med oss för frågor, utbildning eller hjälp, tveka inte med att höra av dig till Industrikvinnors­stodforening@gmail.com eller facebooksidan: Industrikvinnors stödförening.

Maria Höök
Svetsare, Ordförande IKSF

Frida Rudbäck
Svetslärare, Ordinarie ledamot IKSF

Marie Andersson
Svetsare, Ordinarie ledamot IKSF

PDF

Senast ändrad av: Jens Nyström

 


Bli medlem

Medlemskapet i Svetskommissionen säkrar dina möjligheter till ökad lönsamhet.

1. Kostnadsfri rådgivning
2. Information om standarder
3. Fogningstekniskt nätverk
4. Tidningen Svetsen

Kontakta oss

Besöksadress:
Grev Turegatan 12A
Visa på kartan ›

Postadress:
Grev Turegatan 12 A
114 46 Stockholm

Telefon, växel:
08-120 304 00

E-post:
info@svets.se

Svetskommissionen  Grev Turegatan 12 A, 114 46 Stockholm  Tel: 08-120 304 00  E-post: info@svets.se