Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för fogande industri. Vi jobbar med standardisering, forskning och utbildning. Svetskommissionens viktigaste uppgift är att verka för våra medlemmars intressen.
Morgondagens trender och dagens innovationer visades upp på Sveriges ledande branschmässa för svets. Vi fick nya bekanskaper och kontakter knöts men lika viktigt kändes det, efter år av isolering, att få återse gamla bekanta.
För Svetskommissionens del är mässan en möjlighet till mer samarbete och starkare samsyn i branschen. I vår monter hade vi bland annat litteratur till salu, informationsfilmer och delade ut den officiella mässtidningen Svetsen gratis. Ungefär 500 exemplar fick nya ägare under mässan. Vi delade även ut fina priser till de som gjort vår kunskapstävling i nämnda tidning.
Lasergruppen höll sitt årsmöte 12 maj och dess medlemmar erbjöds att delta på Laserdag 1 med seminarier och företagsbesök. Bland annat en presentation om laserbearbetning i rymden!
På Svetskommissionens Scen Svets i anslutning till montern erbjöds korta föreläsningar, debatter samt intervjuer om heta ämnen och goda exempel från branschen.
Svetskommissionen fick mängder med besök i montern och många frågor. Några frågor arbetar vi vidare med, andra kunde vi ge svar på direkt. Extra kul var att många yngre, studenter och nya i branschen visar intresse för vår organisation. En bidragande orsak till detta var antagligen de två svetsstudenter, Lukas och Emilia, som jobbade i montern med prova-på svetsning med vår svetssimulator. En annan orsak är kanske vår nya video som verkade vara lockande för en yngre målgrupp.
– Att jobba närmare och tillsammans med branschen är mässans stora styrka och egentligen hela vårt syfte med att vara här. Här blir det ett annat sorts samtal som ger oss bättre förutsättningar att lyckas samla branschen. Framför allt vill vi fånga in ny personal och nästa generation. De har jag inte haft möjlighet att träffa under de senaste åren pga pandemin. Dessutom träffar jag många som jag bara känner till namn via mejlkontakter, att kunna få ett ansikte till namnen och föra ordentliga samtal är mycket värdefullt, säger Jens Nyström, kommunikatör på Svetskommissionen och chefredaktör för Svetsen.
Gemensamt för besöken i Svetskommissionens monter är viljan att fortsätta verka för en blomstrande och säker bransch. Förslag från branschen på hur vi fortsätter vårt arbete framåt värderas högt. Flera monterbesökare nämner att en flaskhals är att för få kompetenta svetsare utbildas. Det är en fråga som vi i branschen fortsättningsvis måste fortsätta att prioritera på alla vis.
Svetskommissionen lyckades även växa. Några nya företag tillkommer och något har återkommit som medlemmar efter mässan. Även Svetsen har växt under mässan. Prenumerationstävlingen under mässdagarna var en bidragande orsak till detta. Tävlingen i svetskunskap var en annan. Fler medlemmar och prenumeranter gör både Svetskommissionen och tidningen starkare.
Årets mässa förgicks av lite oro då några företag som vanligtvis är med valde att hoppa av med ganska kort varsel. Den oron kom på skam. Besökarantalet var i paritet med tidigare år och vår del av mässan lockade 8090 besök.
Svenska Elektrod stod i år strategiskt innan för entrén till hall A. och hamnade mitt i första dagens "kosläpp" enligt vd:n Kalle Ericsson.
– När mässan öppnade på tisdagen var det som ett kosläpp och det bara vällde in människor. Vi jobbade åtta personer i montern och alla var upptagna hela dagen. Vi gjorde två affärer med kollaborativa robotar redan de första dagarna med kunder som vi endast hade träffat som hastigast tidigare. Det var först när de kom hit till mässan som de bestämde sig för att köpa. Så det var här som affären gjordes, säger Kalle Ericsson.
Affärer är självklart en tung del av mässan. En annan viktig del är att se och ta del av nyheter, innovationer och nya lösningar. Att känna på och testa maskiner och applikationer i drift är lockande och ofta imponerande.
Ett av de företag som trots relativt liten monter fick mycket uppmärksamhet var Laser Machining, som visade en handhållen lasersvets från IPG Photonics, den allra första handhållna lasersvetsen som är CE-godkänd – och den visades för första gången i Sverige.
– Tidigare har det varit svårt rent tekniskt att få till en liten, kraftfull och säker svets. Särskilt säkerheten är viktigt och den här kan bara svetsa om den har kontakt med ytan, säger säljaren Micke Bergman.
Laser Machining fick sin första leverans av Light Weld bara en vecka före Svets och Fogningsteknik och intresset har varit skyhögt sedan dess enligt Micke Bergman.
– Light Weld är stort på Youtube och många har sökt efter var den går att få tag på. Så fort vi lanserade den på vår hemsida blev det ett jättestort intresse. Det är många som sökt efter produkten och flera kunder som vi träffat här har bestämt atrt de ska ha en, säger säger Micke Bergman.
En som visade intresse för den handhållna lasersvetsen var Peter Norberg, teknisk säljare på Svetsmaskinservice.
– När jag ser den känner jag direkt att jag vet ett flertal verkstäder som skulle behöva den i sin maskinpark. Om den håller vad den lovar är det en mycket spännande teknik, inte minst tack vare möjligheten att efterbehandla och förbereda vanliga svetsar och fogar, säger Peter Norberg.